Política

Saura dóna per fet el tripartit 3

El conseller afirma que els socis tenen absolutament decidida la reedició de l’acord i el PSC admet que és l’objectiu

No és cap secret que els socis del tripartit se senten cohesionats per l’acord del finançament i que volen explotar el seu sobrevingut estat de gràcia tan com puguin. El que ja no confessen tan obertament és la voluntat d’aprofitar aquesta embranzida per reeditar l’experiència conjunta per tercer cop. D’aquí la sorpresa que ahir el líder d’ICV, Joan Saura, assegurés que els tres socis tenen “absolutament decidit” reeditar l’acord de govern després dels pròxims comicis. També el socialista Miquel Iceta va admetre que aquesta és la “perspectiva estratègica” del PSC. No obstant, l’entusiasme dels socis va incomodar els republicans, que basen la seva estratègia electoral a reprendre el viatge a l’equidistància.

La reunió de govern d’ahir va servir per constatar la satisfacció amb la consecució d’un nou finançament imprescindible per garantir la continuïtat de l’executiu. També es va celebrar la solitud en què queda CiU després que el tripartit ha aconseguit embolcallar l’acord amb un important suport empresarial i social. Fins i tot, es va plantejar la conveniència d’aprofitar l’embranzida els pròxims mesos per quedar ben situats en l’horitzó electoral.

Però les paraules de Saura no surten de la confidencialitat del govern sinó d’una entrevista a TV3. “Els tres partits tenim absolutament decidit la reedició de l’acord de govern”, va assegurar. El conseller va mostrar la convicció que, si la majoria és possible, es farà.

De fet, tot i assegurar que encara no s’ha plantejat formalment, tant des d’ICV com des del PSC es dóna per descomptat la reedició del pacte si la matemàtica ho permet. “Si volem escollir el millor president, no podem dubtar ni un segon –assegurava Iceta–. Seria absurd renunciar i que Montilla no pogués demanar als ciutadans que revalidessin el seu mandat”.

El tercer soci protagonista, ERC, se’n va desmarcar de seguida. Els republicans reconeixen que la resolució del finançament ha salvat la legislatura i que ni una sentència adversa del Constitucional podrà fer-ne trontollar els fonaments –era el finançament i l’actitud del PSC davant del PSOE la veritable amenaça per al govern–. Tot i això, no estan disposats a passar-se un any parlant de la reedició del pacte i menys encara a servir en safata els arguments a CiU, que centrarà la campanya en el fet que si els tres partits tornen a sumar, pactaran.

De moment, els republicans avisen que després de les pròximes eleccions “decidirem allò que més convingui al país i no acceptarem pressions de ningú”, i insten a treballar per determinar ara on s’han de destinar els recursos del finançament. Tant el secretari general, Joan Ridao, com la portaveu parlamentària, Anna Simó, van remarcar que Esquerra, “a diferència d’ICV”, té una política de pactes de geometria variable i que els compromisos són només “per a aquest mandat”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.