Política

Varela admet a tràmit la recusació i s'apartarà temporalment de la causa contra Garzón

El jutge de l'Audiència Nacional reclama que sigui substituït perquè creu que ha ajudat els acusadors amb les seves recomanacions per millorar els seus escrits

El magistrat del Tribunal Suprem Luciano Varela ha acordat tramitar la recusació plantejada dissabte passat pel jutge de l'Audiència Nacional espanyola Baltasar Garzón, que demana que s'aparti del procediment obert contra ell per una presumpta prevaricació en investigar les desaparicions del franquisme. Garzón considera que Varela ha mostrat un "interès directe" en el procediment, ja que creu que orienta els escrits de les acusacions.

Aquesta decisió suposarà la substitució de Varela com a instructor d'aquesta causa almenys temporalment, mentre es tramita la recusació i es decideix si pot continuar o no. En una providència dictada aquest dimecres, l'instructor dóna tres dies de termini a les parts personades en la causa perquè expressin la seva posició sobre aquest assumpte. També elaborarà el seu propi informe, en què, o accepta les raons de Garzón, o bé s'hi oposa.

Tots aquests escrits seran elevats a la sala penal, que ha de designar un substitut en la instrucció de la causa i un instructor de la recusació mateixa. Finalment, el ple de la sala penal decidirà si hi ha motius per substituir definitivament Varela.

Garzón pretén el nomenament d'un nou jutge. L'advocat de Garzón, Gonzalo Martínez-Fresneda, manifestava en el seu escrit la "satisfacció" del jutge imputat després de la decisió de Varela d'expulsar de la causa Falange Española de las JONS, si bé afegeix que amb l'acceptació del segon escrit d'acusació de Manos Limpias, una vegada corregit seguint les directrius de l'instructor, s'està vulnerant greument el seu dret de defensa.

El document explicava que va ser dijous passat, quan es va donar a la defensa una còpia dels primers escrits d'acusació de Manos Limpias i Falange, en què se sol·liciten 20 anys d'inhabilitació per a Garzón, quan aquesta part va poder "valorar l'autèntic significat i rellevància" de les últimes decisions de l'instructor Varela.

"En el cas que ens ocupa, l'excel·lentíssim instructor va mostrar el seu interès que les parts acusadores milloressin el seu escrit d'acusació; una ho ha fet, l'altra no. Amb aquesta decisió, l'excel·lentíssim instructor ha pres partit a favor d'un dels contendents en el litigi, per la qual cosa ha de ser recusat", subratllava la defensa de Garzón.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Nord Stream compromet Ucraïna

Berlín
Gemma Panella i Guilana
Cap de l’oposició a La Cellera de Ter (Cellera Acció Municipal- CAM)

“Voldríem tenir espais on participar i ser constructius”

La Cellera de Ter
Pròxim Orient

Almenys vuit ferits per bombardejos israelians a la Vall de la Bekaa

Barcelona
ESTATS UNITS

Manifestacions propalestines en l’inici de la convenció demòcrata

BARCELONA
política

Puigdemont tampoc apareix a Prada

prada
Guerra a Gaza

Israel avala la proposta dels EUA i Blinken insta Hamàs a fer el mateix

Barcelona
política

L’ANC acusa ERC de trencar la unitat independentista investint Illa

barcelona
guerra a europa

Ucraïna es fa forta a la regió russa de Kursk amb la destrucció d’un nou pont

barcelona
política

Boye denuncia Llarena al CGPJ pel “retard injustificat” en la tramitació dels recursos per amnistiar Puigdemont

barcelona