Política

ETA responsabilitza Espanya i França de la desaparició de l'etarra Jon Anza

Compara aquesta situació amb l'època dels GAL i amb les morts d'altres integrants de la banda terrorista com Pertur i Naparra

En un comunicat enviat al diari Gara, la banda terrorista ETA assegura que la policia coneixia la militància de l'exprès Jon Anza Ortúñez, de 47 anys i resident al País Basc francès, desaparegut el 18 d'abril, i destaca que aquesta desaparició "porta invariablement" a les anteriors d'Eduardo Moreno Bergaretxe, Pertur; José Miguel Etxeberria Álvarez, Naparram i Jean-Louis Popo Larre.

L'organització terrorista indica que aquesta desaparició és obra "com en els temps dels GAL, de les forces espanyoles i el col·laboracionisme francès", situació que la banda defineix com "les clavegueres de França i Espanya".

Al comunicat, ETA relaciona aquesta desaparició amb les morts, al llarg de la història de la banda terrorista, d'altres etarres els cossos dels quals s'han anat trobant, sovint amb orificis de bala.

Segons la versió d'ETA, el dia de la seva desaparició, Anza va agafar un tren a Baiona amb destinació Tolosa perquè allí hi tenia una cita amb membres de la banda armada per entregar-los una "quantitat de diners". Tot i això, no hi va acudir, com tampoc a dues cites més establertes "per si de cas" al centre de la ciutat el mateix dia 18 i l'endemà, segons recalca ETA.

A més, indica que la policia coneixia la seva militància a ETA, perquè li havia confiscat material informàtic de la banda terrorista, que tenia ocult en un zulo, en què apareixien les seves empremtes dactilars. Tot i això, segons l'organització armada, la policia va ocultar aquest descobriment.

Anza va sortir en llibertat el novembre del 2002 després de complir més de 20 anys de presó per formar part del comando Lau Haizeta d'ETA.

En la mateixa línia, la banda terrorista recorda també les recents "detencions extrajudicials portades a terme per guàrdies civils i policies exigint col·laboració i informació", així com la presència policial al sud de França.

Alhora, denuncia que això passa amb el consentiment del govern francès, "que està fent passos per importar a tot França el que anomenen l'assumpte i guerra d'Espanya", pel qual responsabilitza el govern francès del que facin els policies espanyols.

Finalment, ETA mostra la seva solidaritat amb la família d'Anza, que ha denunciat la desaparició a la fiscalia de Baiona, i ha fet una crida als ciutadans per denunciar els fets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.