Política

Ridao: "Governarem amb qui estigui disposat a demanar el concert econòmic en cinc anys"

Segons el secretari general d'ERC, el seu partit actua a Madrid "com a braç armat del govern" per la "dependència del PSC al PSOE"

Després de les dures i intenses negociacions i passat gairebé un mes i mig de l'acord de finançament, ERC ja recorda que la vigència del nou model és de cinc anys i que transcorreguts aquests reclamaran el concert econòmic. En una entrevista, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, remarca que aquesta serà "una de les condicions" que posarà al damunt de la taula per governar Catalunya després de les eleccions al Parlament del pròxim any.

Ridao apunta com una altra condició "exigir la reciprocitat dels partits catalans en l'actuació de la política catalana i a l'espanyola". Segons el dirigent republicà, ERC actua a Madrid "com a braç armat del govern" per la "dependència del PSC al PSOE".

Després del suport d'ERC a l'acord de finançament queda invalidada la reclamació del concert econòmic de cara a les eleccions del 2010?
És una reivindicació que no estava condicionada a la resolució d'aquesta negociació. El concert econòmic ja no és una reclamació exclusiva d'ERC, és el comú denominador i punt d'arribada de la majoria de partits, excepte el PP.

Considera que el PSC hi és favorable?
El PSC incorporava en l'última campanya de les generals la proposta d'aconseguir un finançament que aconseguís un resultat homologable al concert econòmic. El model de finançament té com a molt una vigència de cinc anys i volem plantejar de forma clara d'aquí a cinc anys la demanda del concert econòmic. Condició prèvia és el que el futur govern de Catalunya plantegi aquesta qüestió hi ho posi en un lloc central de l'agenda política. Ja vam dir que una de les condicions que posarem per arribar a acords amb qui sigui per a governar és situar en un lloc destacat en l'agenda política la reivindicació en el futur més immediat del concert econòmic.

Quins altres elements posaran sobre la taula en una negociació?
Hi ha un altre element fonamental que estava en el pacte del Tinell, però no en el pacte d'Entesa i és exigir la reciprocitat dels partits catalans en l'actuació de la política catalana i espanyola. En el futur tenint en compte l'experiència dels últims mesos i dels últims anys això no es pot reproduir. Tenint en compte que hi haurà un Estatut i un finançament el seu desplegament requerirà una coherència a prova de bomba. Aquest és un altre element que posem sobre la taula.

Recentment el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha tornat a posar el tema del grup propi sobre la taula, però la resposta del dirigents del PSC ha estat molt freda.
Hi ha veus al PSC que estan a favor d'un grup propi. És un problema de voluntat política. El PSC té prou fortalesa amb els seus 25 diputats per plantejar la reforma del Reglament del Congrés. El PSC faria bé que aquest sistema polític diferent que té Catalunya en relació al conjunt de l'Estat tingués una expressió molt clara.

Hi confien després de que el PSC votés a favor dels pressupostos del 2009 quan les relacions amb el PSOE estaven tan tenses?
Els fets no permeten ser optimistes. No es pot viure permanentment l'esquizofrènia del PSC de tenir un cap a la política catalana i l'altre a l'espanyola. Si actués amb un càlcul egoista i partidari m'hauria d'interessar perquè així ERC actua com representació del govern i la representació més útil del catalanisme a Madrid. Pel bé de Catalunya el millor pel PSC és que tingui grup parlamentari propi.

Hi ha hagut contactes per les negociacions pels pressupostos per al 2010?
Abans d'anar de vacances i culminada la negociació del finançament varem mantenir algun contacte. Li hem traslladat al PSOE que tota la negociació dels pressupostos coincideix o cavalca amb la negociació de la lletra petita de l'acord polític sobre finançament i no farem un acte de fe. No serem l'estora del PSOE després de l'acord polític de finançament perquè s'ha de veure la seva concreció. Hi ha altres qüestions com la inversió al voltant de la mobilitat ferroviària i concretar el traspàs de Rodalies i el model de gestió aeroportuari.

L'acord de finançament posa un peu d'ERC als pressupostos?
Després de l'acord hem entrat en una nova fase d'entesa amb el PSOE, però no vol dir que serem aliats ni uns socis estables amb el PSOE. Tenim com a funció a Madrid actuar com a braç armat del govern tenint en compte la inanitat política i la dependència del PSC al PSOE a la política espanyola. Traslladarem els plantejaments del govern i mantindrem alguns plantejaments clàssics nostres al pressupost de l'Estat com la major dotació de la Llei de dependència i el Fons d'Immigració, que l'any passat va quedar molt escapçat.

Quines altres condicions hi ha en la negociació?
La negociació d'algun acord polític de primer ordre i potser l'acord en matèria de gestió aeroportuària i podria ser algun traspàs en matèria de I+D o la major dotació de beques. Tot combinat fa que la negociació pressupostaria es presenti molt llarga i complexa.

Des de l'acord de finançament hi ha hagut més contactes?
No, espero que la pròxima setmana que coincidiré amb la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, en la seva compareixença per parlar de l'acord de finançament puguem mantenir un contacte.

Demanaran el compromís de Salgado, en la seva compareixença de la pròxima setmana, perquè la reforma de la LOFCA segueixi fil per randa l'acord de finançament amb Catalunya?
Desemmascararem l'actitud del PP que, amb la boca petita ha dit que no a l'acord però ha agafat els diners i ha apretat a córrer i tot a costa d'atiar el foc de la catalanofòbia. Convidarem a CiU en aquesta fase més constructiva, ja que creiem que hi ha un canvi d'actitud i que si en la primera fase no es va pujar al tren si pugi ara. Els emplaçarem que ajudin a millorar i a contribuir l'acord de finançament en la definició de la lletra petita de la LOFCA. També demanarem concreció i detall d'aspectes de l'acord polític perquè hi ha hagut acords bilaterals en alguns territoris, com Catalunya, però el document del govern espanyol no expressa la totalitat d'aquestes xifres.

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, està disposat a modificar l'ajut de 420 euros per desocupats sense subsidi. Quins canvis hauria de fer?
Preferiríem que enlloc de tornar a la política dels pedaços s'hagués fet un plantejament més estructural com la reforma en profunditat de tot el sistema de protecció social al voltant de la prestació i del subsidi de desocupació. El govern espanyol ha fet allò que fa sempre, improvisació i desordre i ha aprovat una mesura de caràcter transitori que deixa fora 600.000 persones que hi podien tenir dret potencialment a partir de l'1 de gener d'aquest any. Aquesta mesura ningú sap com s'aplicarà. Els itineraris de formació de les comunitats estan oberts en aquests moments. És incompatible amb les prestacions que puguin fer les comunitats autònomes i aquestes no poden definir una política pròpia en la protecció social en aquest sentit.

Això vol dir que el govern ara no pot prendre una mesura per ajudar als desocupats tal com es va comprometre en la revisió del pacte d'Entesa?
Aquesta és una mesura que no es pot fer. La lletra del decret és poc precisa i amb el tema dels 65 anys no deixa clar si és incompatible només amb els que tenen dret a una prestació de jubilació contributiva o a la invalidesa. Que seria el lògic. La precipitació ha fet que el decret no estigui ben fet. No entenem que altres prestacions no contributives i altres ajuts de caràcter assistencial de les comunitats puguin ser incompatibles amb aquesta prestació. El meu criteri és que seria incompatible amb el que preveiem i aquest és un tema que posarem sobre la taula.

Demanaran que aquest ajut sigui més retroactiu?
Demanem la compareixença de Corbacho i que aquesta transitorietat de la mesura sigui més estructural i una reforma més global del sistema de protecció social. Volem tractar amb els sindicats i el conjunt de partits a partir de quan. Som conscients del cost que té aquesta mesura i que el pressupost d'enguany s'ha més que duplicat després de la situació de crisi econòmica. L'ideal seria retrotraure la mesura quan la crisi té un impacte més important que és el primer de gener de 2009, però ho volem analitzar de forma conjunta amb els sindicats. Esperem que Zapatero ens convoqui.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.