Política

Ridao desautoritza Carod

El secretari general d’Esquerra rebutja la possibilitat d’una manifestació preventiva contra el TC perquè “no és la solució”. Reclama que Montilla convoqui “amb urgència” una “cimera de líders” per decidir quina resposta s’ha de donar a la retallada de l’Estatut. Es queixa que els partits “van a remolc de la societat civil”

El secretari general d’Esquerra, Joan Ridao, ha desautoritzat el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, en la seva proposta de fer una manifestació preventiva a la sentència del Tribunal Constitucional. Pel dirigent republicà, “una manifestació de caràcter preventiu no és la solució”, i ha ressaltat que “la posició d'ERC oficial i inequívoca és que la protesta ha de ser després [de la sentència]”. De fet, el partit ja va emetre ahir un comunicat oficial en què fixava la seva posició.

No obstant això, Ridao ha parat el cop assegurant que entén “qui presenta la proposta d’una manifestació preventiva perquè és una forma d'evidenciar que el xoc de legitimitats” entre la decisió que hagi de prendre el TC i la decisió expressada pel poble català sobre l'Estatut en referèndum. “És legítim llançar un missatge d'aquesta naturalesa, però crec que aquesta manifestació s'haurà de fer després i això ho hauran de decidir els líders polítics quan siguin convocats” per Montilla, ha insistit.

Pel secretari general, el debat sobre quan ha de ser la manifestació “evidencia la desorientació en l'ampli espectre del catalanisme polític”. “Si ha de ser abans o després no és el més important perquè no tot es pot exhaurir en una manifestació, hi ha d'haver una resposta política, civil i amplià molt més contundent que no pas una manifestació”, ha declarat. Segons el seu punt de vist,a cal “un programa d'actuacions i definir quin és la instància i l'àmbit que ha de donar aquesta resposta”.

Cimera amb Montilla
En aquest sentit, Ridao ha demanat al president de la Generalitat, José Montilla, que convoqui “amb urgència una cimera de líders polítics per decidir l'estratègia política” a seguir davant de l’eventual retallada de l'Estatut al TC. Segons el dirigent, cal posar ordre en la “desorientació del catalanisme polític”, ja que els polítics “van a remolc de la societat civil”.
Montilla hauria de convocar aquesta cimera a partir de l’1 de setembre perquè els partits valorin la resposta que ha de donar Catalunya a la sentència del TC. El dirigent d'ERC ha avançat que traslladarà a Montilla en aquesta reunió que aquest assumpte s'ha de traslladar al Parlament, perquè l'Estatut té el seu origen a la cambra catalana. “No és una qüestió que afecti exclusivament al govern”, ha indicat. Ha manifestat que aquesta trobada “és urgent” perquè “no pot ser que en aquests moments sigui la societat civil en exclusiva qui lideri la resposta al TC”.

En aquest context, ha ressaltat que “aquestes últimes setmanes la societat civil ha liderat aquest procés en absència dels partits polítics que han hagut d'anar a remolc”.

Ridao també ha recalcat que “no és antagònic ni incompatible” que Montilla lideri la resposta a la sentència, com va dir el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, amb la possibilitat que aquesta resposta surti del Parlament, com defensa CiU.

“CiU i nosaltres acceptem el patrocini del president, que ja va formular una proposta, acceptada per CiU, de convocar els líders polítics per analitzar la situació que es pugui crear”, ha declarat. “No vol dir només acceptar els designis del president, sinó que el conjunt de forces polítiques que decideixin aquesta resposta”, ha dit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.