Política

Els acusats d'atemptar a la T-4 es neguen a declarar

Els presumptes etarres només han parlat per dir que no reconeixien el tribunal ja que acceptava "la tortura"

Els tres suposats etarres Mattin Sarasola, Mikel San Sebastián i Igor Portu acusats d'atemptar a la T-4 de Barajas s'han negat a declarar durant la primera sessió del judici que ha arrencat aquest dilluns a l'Audiència Nacional.

No han contestat a les preguntes del fiscal, Daniel Campos, ni a les acusacions particulars ni l'acusació popular de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), ni tampoc les de la defensa que no ha fet cap pregunta.

Mattin Sarasola ha dit que no "reconeixia a aquest jutjat feixista" i no ha declarat. Igor Portu ha dit que tot el que "havia de dir aquí" ja ho va declarar quan el van detenir "sota tortura". Per últim, Mikel San Sebastián ha dit que no pensava accedir a l'interrogatori d'un tribunal que "acceptava la tortura".

Després d'aquesta negativa dels acusats, ha començat el torn dels testimonis. Els policies han explicat que en un principi va ser molt difícil trobar la furgoneta carregada d'explosius que els etarres van dir que havien aparcat a la T-4 de Barajas. Els números que va donar Portu, segons la fiscalia, diferien dels de la matricula real. No han pogut aclarir si va ser l'etarra que va donar malament les xifres per dificultar la tasca de la policia o la persona que va prendre nota ho va fer malament.

Posteriorment ha declarat el policia encarregat de visionar les cintes de les càmeres de seguretat del recinte. L'agent ha explicat que els va cridar l'atenció un dels etarres perquè portava una vestimenta "molt cridanera". Es referia a un d'ells que portava una crossa, gorra amb visera i una espècie de màscara per evitar que se'l reconegués. Segons l'agent, tot i portar la crossa, el sospitós caminava "perfectament". A més a més, la zona per on transitava no era de pas comú per als viatgers sinó una zona VIP que no encaixava amb la roba que portava, ha explicat el policia. Amb aquestes imatges i les que es van extreure de l'aparcament es va comprovar que el dibuix de la gorra encaixava.

El fiscal demana 900 anys de presó per a cadascun d'ells per dos delictes consumats d'assassinat terrorista, un d'estralls terroristes i 41 d'intent d'assassinat, per les persones ferides en l'explosió.

En aquest atemptat del 30 de desembre del 2006 van morir dos ciutadans equatorians, Diego Armando Estacio i Carlos Alonso Palate; amb aquests assassinats ETA va posar punt final a la treva.

El judici ha començat amb 45 minuts de retard i a la sala hi havia familiars i amics dels suposats etarres. Presents en aquest judici també hi havia els familiars dels dos equatorians morts en l'atemptat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.