Política

Eurocontrol confirma que el núvol de cendra arribarà de matinada a Catalunya

Apreixerà entre les dues de la matinada i les vuit del matí del diumenge

L'agència europea de control aeri Eurocontrol ha confirmat que el núvol de cendra del volcà Eyjafjoll arribarà a Catalunya entre les dues de la matinada i les vuit del matí del diumenge.

Així ho revelen els mapes de previsions del comportament d'aquest núvol que impedeix per tercer dia consecutiu gran part del trànsit aeri europeu. Només 5.000 dels 22.000 vols que s'enlairen en un dissabte normal a Europa es podran opera durant la jornada, ha informat Eurocontrol. Les restriccions parcials o totals del trànsit aeri afecten ja a 23 països del continent, entre ells França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit i Holanda.

El darrer mapa difós per Eurocontrol mostra com l'àrea d'afectació del núvol de cendra es desplaça cap al sud i creuarà la frontera francesa entre les dues de la matinada i les vuit del matí.

Segons els gràfics, la línia que limita l'àrea d'afectació es situarà aproximadament a l'altura de Barcelona sobre les vuit del matí del diumenge. Tot el nord de la província, des de Barcelona fins a les costes del País Basc, quedaran sota el núvol.

El descens del núvol cap al sud ja ha precipitat el tancament al llarg de la tarda del tots els aeroports del sud de França. Els del nord, entre ells els de París, estan tancats des del dijous a la nit i continuaran sense activitat almenys fins dilluns a les vuit del matí. Fins a la mateixa hora estaran tancats també els aeroports del nord d'Itàlia.

El Regne Unit, Alemanya i Bèlgica esperen reiniciar operacions a partir del diumenge a les vuit del matí. Irlanda manté l'espai aeri tancat almenys fins a les dues de la tarda del mateix diumenge.

En el darrer butlletí, Eurocontrol informa que en total 23 països tenen l'espai aeri restringits, en la majoria dels casos de forma total. Es tracta d'Àustria, Bèlgica, Croàcia, la República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Hongria, Irlanda, Itàlia, Holanda, Noruega, Polònia, Romania, Sèrbia, Eslovàquia, Eslovènia, Suècia, Suïssa, Ucraïna i el Regne Unit.

En alguns d'aquests països, les capes altes dels espais aeris ja estan lliures de cendra, però no les zones dels voltants, el que impedeix que els avions hi puguin accedir, explica Eurocontrol.

El sud d'Europa es mantenen de moment oberts els aeroports, tant a l'Estat espanyol com al sud dels Balcans, al sud d'Itàlia, a Bulgària, a Grècia i a Turquia.

Dels aproximadament 600 vols transatlàntics que s'operen cada dia, 300 en cada sentit, només 73 han aterrat a Europa al llarg del matí de dissabte.

Un total de set aeroports del nord de l'Estat -Astúries, Santander, Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria, Pamplona i Logroño- hauran de tancar per seguretat durant catorze hores per culpa del núvol de cendra volcànica, segons ha informat Aena. A partir de les vuit del vespre d'aquest dissabte i fins a les deu del matí d'aquest diumenge, aquests set aeroports no estaran operatius.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.