Política

Maragall reclama primàries i llistes obertes en el nou sistema electoral català

L'expresident surt al carrer per avalar la iniciativa lesgilativa popular de Ciutadans pel Canvi

L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall ha recollit aquest dimecres firmes per donar suport a la iniciativa legislativa popular (ILP) per una llei electoral a Catalunya i ha advocat per un sistema de llistes obertes per fer que la política sigui més pròxima a la ciutadania.

Maragall ha recorregut al costat dels impulsors de la ILP, la presidenta de Ciutadans pel Canvi (CpC), Carme Valls, i el diputat del PSC-CpC, Toni Comín, el centre de Barcelona, on CpC té repartides pel carrer meses i fedataris encarregats de recollir firmes per obrir el debat al Parlament sobre una llei electoral per a Catalunya.

L'expresident de la Generalitat ha defensat un sistema de llistes obertes, tal com proposa la ILP en les seves línies mestres, per poder votar el candidat que més agradi al votant.

Maragall ha demanat que "les llistes siguin obertes, i que per tant tu no hagis de votar tota una llista", un sistema que permetria als electors escollir directament als representants de cada formació política al Parlament.

L'expresident, que ha apostat també per una major proporcionalitat entre nombre de votants i representants, ha indicat que iniciatives com aquesta "ajuden a trencar la distància excessiva que s'està creant entre la gent i la política".

En aquest sentit, Maragall ha defensat el sistema polític americà, en considerar que hi ha una relació més directa entre els ciutadans i els seus representants, en contemplar les eleccions primàries.

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, va assenyalar recentment que un canvi a la llei electoral s'ha d'abordar al principi de la legislatura i no quan falta poc més d'un any per als comicis.

Sobre això, Maragall ha ironitzat: "Miquel Iceta mai té temps. Té massa feina".

La presidenta de CpC, Carme Valls, ha recordat que encara queda un any de legislatura i ha assenyalat que "estan treballant" per aconseguir el suport de totes les formacions polítiques per a l'elaboració de la llei electoral, que precisa del vot de tres cinquenes parts del Parlament.

El dia 21 de juliol CpC farà una festa a Barcelona per donar a conèixer el nombre de firmes recollides, que calculen que ja s'acosta a les 50.000 que calen per demanar la tramitació de la ILP.

El diputat Toni Comín ha indicat que tenen "expectatives positives" sobre aconseguir el nombre de firmes necessàries, encara que CpC ha demanat una pròrroga a la cambra catalana per ampliar el termini per poder presentar les firmes, que s'acaba el 18 d'agost.

A més, Comín ha explicat que estan "satisfets" amb l'esborrany de projecte de llei que el conseller de Governació, Jordi Ausàs, va enviar als grups parlamentaris, perquè la ILP de CpC "s'inspira" en aquest projecte, però "sense fer-lo seu".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.