Política

El PSC cedeix i el tripartit anuncia que està disposat a debatre el projecte de llei electoral a la tardor

El text, redactat per un expert per encàrrec del conseller de Governació, d'ERC, havia provocat el rebuig dels socialistes, que consideraven que queda poca legislatura per iniciar un projecte complex

Els grups de PSC, ERC i ICV-EUiA estan disposats a oferir a l'oposició constituir a la tardor la ponència parlamentària conjunta encarregada d'elaborar la futura llei electoral catalana.

CiU i Ciutadans han presentat per al pròxim ple de la cambra catalana mocions en les quals demanen a la resta de grups crear d'una vegada la ponència redactora de la llei electoral.

Fonts de PSC, ERC i ICV-EUiA han explicat que els tres grups que donen suport al govern de la Generalitat estan elaborant una esmena a les mocions de CiU i Ciutadans, on suggeriran que la ponència es constitueixi a partir del pròxim període de sessions de la cambra, entre setembre i desembre.

L'esmena, a la qual s'ha referit la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, proposarà a més que els diputats que participin en la ponència parlamentària treballin a partir de l'esborrany de llei electoral elaborat pel professor Josep Maria Colomer amb les recomanacions d'una comissió d'experts promoguda pel conseller de Governació, Jordi Ausàs.

Simó ha confirmat que la "voluntat" del seu grup és constituir la ponència "a l'octubre, després del pròxim debat de política general" al Parlament de Catalunya.

De la seva banda, fonts de CiU han explicat que esperen conèixer els detalls de l'esmena del tripartit abans de decidir si accepten incorporar-la a la seva moció.

Després del ple de la setmana passada, en què CiU va coincidir amb el conseller Ausàs, d'ERC, a reclamar al Parlament català la ponència de la llei electoral, la federació nacionalista confiava a comptar almenys amb el suport d'Esquerra a la seva moció.

Avui el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha exhortat el tripartit a votar a favor de la seva moció en el pròxim ple, ja que "una ponència conjunta no es pot configurar simplement amb els diputats de CiU i Ciutadans" sinó que ha de comptar amb un "amplíssim suport parlamentari".

CiU considera que per posar en marxa la ponència conjunta és convenient comptar amb el suport no només d'ERC sinó també del PSC, tenint en compte que per aprovar la futura llei electoral seran probablement imprescindibles els vots dels socialistes per a assolir la majoria qualificada necessària.

Això no obstant, el president de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's), Albert Rivera, ha animat CiU a forçar l'obertura de la ponència, faci el que faci el PSC.

Fins ara, el PSC s'havia mostrat clarament reticent a obrir el debat d'una nova llei electoral en aquesta legislatura. El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, opina que no hi ha prou temps abans de les pròximes eleccions i el mateix president de la Generalitat, primer secretari del PSC, havia assegurat que la llei no trobarà prou suport. Ara comencen a modificar la seva posició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.