Política

Ausàs es compromet a aprovar la llei de vegueries aquesta legislatura

El conseller de Governació es reunirà dijous amb Chaves per avançar en la creació de les vegueries

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha assegurat aquest dimarts que el govern té "la voluntat d'aprovar la llei de vegueries aquesta legislatura". De fet, el conseller ha anunciat, en una conversa informal amb els periodistes després de la reunió del consell de govern, que aquest dijous es reunirà amb el vicepresident tercer del govern espanyol i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, per avançar en l'aprovació de l'organització territorial pròpia de Catalunya en vegueries.  Segons ha dit, la trobada s'emmarca amb els contactes que ja ha tingut amb la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, ja que per l'aprovació de les vegueries -que substituiran les diputacions provincials- es necessita la col·laboració de l'Estat perquè obligarà a reformar lleis orgàniques d'àmbit estatal.


Ausàs, que aquest dimarts exercia de portaveu del govern, ha assegurat que l'objectiu de la Generalitat és "impulsar" a la tardor la llei de governs locals, aprovada pel govern, i la llei de vegueries, entre d'altres normatives que han de configurar la "nova arquitectura del país, que permetrà, segons ha dit, superar l'administració provincial", entre d'altres coses. D'aquesta manera, les províncies actuals desapareixeran a favor de les set vegueries previstes (Girona, Barcelona, Catalunya central, Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre, Ponent i Pirineu i l'Aran).

De fet, un primer pas per impulsar la llei de vegueries és l'aprovació aquest dimarts de la llei de Consell de Governs Locals que, segons ha explicat Ausàs, "donarà veu al món local perquè pugui incidir en l'elaboració i participar en el tràmit parlamentari de normatives que l'afectin". I és que el consell ja contempla la nova organització territorial de Catalunya en vegueries. Ausàs, ha destacat que aquesta és la primera llei que forma part de la "nova arquitectura institucional" del país, el "marc genèric del món local".

El consell de governs locals tindrà funcions de defensa de l'autonomia local i podrà sol·licitar dictàmens directament al Consell de Garanties Estatutàries entorn a l'adequació d'iniciatives legislatives al principi d'autonomia local.  


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.