Política

Els aeroports reforcen la seguretat

Els EUA demanen controls "addicionals" en els vols amb destí a aquest país. Els investigadors del FBI apunten que el jove nigerià que va intentar atemptar l'avió amb destí Detroit va actuar sol. Posen en dubte la seva vinculació amb Al-Qaida. Amsterdam assegura que va passar tots els controls de seguretat

Els principals aeroports internacionals dels Estats Units i Europa, entre els quals Barajas i el Prat, han reforçat els controls de seguretat després de l'intent d'atemptat comès per un jove nigerià de 23 anys dins un avió que es va enlairar el dia de Nadal des d'Amsterdam amb destí Detroit, als Estats Units.

Els aeroports dels Estats Units i la majoria dels internacionals, sobretot d'Europa, ja han anunciat que reforçaran les mesures de seguretat, sobretot en els vols en destí als Estats Units. És el cas, per exemple, de Brussel·les, en què ja s'ha anunciat que els passatgers també seran controlats quan arribin a la porta d'embarcament i que, a partir del 30 de desembre, no podran pujar a l'avió amb més d'una maleta de mà. D'aquesta manera, es recorda als passatgers que volin als Estats Units que ho hauran de fer amb un mínim de tres hores d'antelació.

Pel que fa a l'Estat, el ministeri de Foment ha anunciat que s'han posat en marxa "mesures excepcionals de seguretat" per als vols amb destí Estat Units, tal com ha recomanat l'agència de seguretat americana TSA. A Madrid, els passatgers han estat retinguts en una zona esterilitzada, una mesura semblant a les adoptades després dels atemptats de l'11 de setembre. Alhora, es va sol·licitar als viatjants que reduïssin el seu equipatge de mà el màxim possible, tal com van recomanar les línies nord-americanes.


L'aeroport londinenc de Heathrow ha informat en la seva pàgina web que els passatgers que viatgen als EUA hauran de passar per "controls de seguretat addicionals". Un portaveu del ministeri britpanic de Transports ha confirmat que, "en resposta" al que ha passat, "les autoritats dels EUA han sol·licitat mesures addicionals en els vols amb destí a aquest país".

En el cas de l'aeroport de Paris, Charles de Gaulle-Roissy, les mesures de seguretat ja s'han començat a reforçar des d'aquest mateix dissabte, cosa que ha provocat un retard d'una hora en la sortida dels vols cap als Estats Units.

Les investigacions
Segons ha anunciat l'FBI, les primers investigacions fetes a partir de la declaració de jove nigerià, Umar Farouk Abdulmutallab, que ha intentar cometre un atemptat a l'avió de Delta Airlines apunten a què ho hauria fet sol. Un cop detingut, Farouk ha assegurat que estava vinculat a Al-Qaida, però els investigadors nord-americans dubten d'aquesta versió i més aviat creuen que el jove ha actuat inspirat per Al-Qaida però sense rebre ordres directes de la xarxa terrorista islamista.

El sospitós ha declarat que va viatjar al Iemen per adquirir l'artefacte explosiu i les instruccions per activar-lo, possibilitat que està essent investigada per les autoritats nord-americanes.

El sospechoso ha declarado que viajó a Yemen para hacerse con el artefacto explosivo y con las instrucciones para activarlo, posibilidad que está siendo investigada por las autoridades de ese país.

Los restos del artefacto han sido enviados a las instalaciones del FBI en Quantico, Virginia, para someterlos a análisis exhaustivos.

Els fets

Un jove de 23 anys d'origen nigerià va detonar el dia de Nadal a la nit un explosiu de poca potència a la cabina de passatgers de l'avió, de Delta Airlines amb 278 persones a bord. La detonació li va provocar ferides greus, amb cremades de tercer grau. Dos passatgers més van resultar ferits lleus.

El presumpte terrorista va voler activar els explosius quan l'aparell estava a punt d'aterrar. Segons les autoritats, l'home, que no figurava a les llistes de sospitosos de l'Agència de Seguretat del Transport, ha passat els controls perquè portava adherida en una cinta adhesiva la substància que volia utilitzar per activar l'artefacte.

Dalt de l'avió, hauria barrejat els productes químics en una xeringa, però quan els intentava encendre, alguns passatgers se li van llançar a sobre i el van reduir. Quan l'avió va aterrar, l'FBI el va detenir.

El presumpte terrorista ha declarat que manté vincles amb Al-Qaida i que va viatjar al Iemen per aconseguir el material explosiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.