Política

Alavedra deixa la presó

Garzón decreta la llibertat de l’exconseller i de Prenafeta. El jutge creu que no hi ha risc de fuga ni de destrucció de proves

El jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón ha accedit 41 dies després de la seva detenció a concedir llibertat sota fiança als exdirigents de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, imputats pels delictes d’associació il·lícita, blanqueig de capitals i tràfic d’influències en el marc del cas Pretòria. D’aquesta manera, només dos dels 20 imputats continuen a la presó de Brians II. Es tracta del suposat cap de la trama de corrupció urbanística, Luis Andrés García, Luigi, i de l’exalcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz.

Per tornar a casa seva, Alavedra i Prenafeta han hagut de pagar un milió d’euros de fiança –són les més elevades que ha fixat Garzón en aquest cas– i comparèixer cada quinze dies al jutjat. A més, no podran sortir de l’Estat. Són les condicions per sortir de la presó vallesana, a la qual van ingressar fa poc menys de dues setmanes després d’haver passat inicialment uns dies, des del 30 d’octubre, al centre madrileny de Soto del Real. Alavedra va abandonar ahir a la nit la presó, després d’haver reunit els diners, i Prenafeta ho farà en qüestió d’hores.

Baltasar Garzón considera que ja no existeix el risc de fuga ni, sobretot, el de destrucció de proves, que van impulsar-lo a decretar presó per a Alavedra i Prenafeta i a no fer cas de les peticions de la defensa. El seu advocat, Juan Córdoba, va demanar que els deixessin en llibertat argumentant que requerien tractament mèdic. Tots dos passen de la setantena.

Fins ben entrat el vespre les famílies dels exalts càrrecs en governs de Pujol no tenien clar que poguessin sortir ahir, a causa de l’elevada fiança i del fet que Garzón hagi pres la decisió en ple pont. Per alliberar els dos imputats s’ha de seguir un procés que requereix diversos passos: pagar la fiança o presentar els avals, que Garzón ho certifiqui i n’informi el jutjat de Martorell, i que el jutjat ho notifiqui a la presó. El mateix fill de Prenafeta es va queixar de la fiança a les portes de la presó i va apuntar que el seu pare “segurament” no podria sortir fins avui.

Garzón acusa Alavedra i Prenafeta d’haver rebut 637.590 euros cadascun per les gestions que haurien fet en operacions urbanístiques a Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. Amb l’última decisió del jutge, a banda que la investigació pugui donar més fruits, l’operació Pretòria queda en standby fins l’any que ve, fins al 12 de gener concretament. Serà llavors quan declararan l’exalcaldessa de Badalona i senadora pel PSC, Maite Arqué, i l’exdirector general de Seguretat amb CiU, Lluís Renau, entre d’altres. També està pendent de declarar Philip McMahan, resident a Andorra i per al qual Garzón ja ha demanat una comissió rogatòria.

Pel que fa a la investigació, els esforços se centren a aclarir fins a quin punt es tracta d’una trama organitzada i les possibles operacions que s’haurien pogut fer al Prat de Llobregat a banda de Badalona, Llavaneres i Santa Coloma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona