Política

Laporta agita la política catalana

Unió i PP censuren les declaracions de complicitat del president del FC Barcelona amb Joan Carretero, mentre ERC i PSC reconeixen la seva coherència independentista

Les declaracions, aquest dilluns al matí, del president del FC Barcelona, Joan Laporta, al Matí de Catalunya Ràdio han sacsejat les aigües polítiques catalanes tot just l'endemà de la consulta sobiranista d'Arenys de Munt. El comentari de Laporta afirmant que se sentiria còmode en el Reagrupament que lidera l'exconseller i exdirigent d'ERC Joan Carretero, ha provocat reaccions arreu.

El secretari general d'Unió Democràtica, Josep Maria Pelegrí, ha recordat que Laporta representa un col·lectiu i que no tots els socis del Barça són independentistes. Pelegrí ha afirmat en roda de premsa, que li sembla molt bé que Laporta es pugui haver acostat a la formació que lidera Carretero, perquè és lliure de fer-ho, però "cadascú ha de ser conscient de quin lloc ocupa en la societat". Sempre referint-se al president blaugrana, Josep Maria Pelegrí ha afegit que "ell sabrà l'efecte que això pot tenir", precisant que a parer seu la formació que lidera Carretero, amb Laporta o sense, pot fer més mal a ERC que a CiU.

“ERC té les portes obertes”
El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, davant la pregunta de si estaria disposat a incloure al mandatari blaugrana en les llistes del seu partit, ha dit que "ERC és un partit obert (...) i per tant, les portes estan obertes per a qui vulgui sumar-se a aquest projecte", tot i "respectar" que Laporta hagi fet palès un acostament a Reagrupament. El president d'ERC ha elogiat la figura de Laporta, que ha qualificat de "gran president, sinó el millor de la història" del Barça, la catalanitat del qual "indiscutible" i "desacomplexada" ha fet del club blaugrana "el màxim referent global", sense deixar de costat el seu caràcter catalanista.

Puigcercós ha destacat, a més, el "gran favor" a l'independentisme que va realitzar Laporta acudint a una manifestació a favor de l'independentisme a la Diada. "Que una persona pública, famosa, notòria i amb autoritat i reconeixement públic vagi a una manifestació és un regal a l'independentisme", ha dit el líder d'ERC, segons el qual l'actitud de Laporta ajuda a normalitzar la causa independentista. "A partir d'aquí, que pugui mostrar simpaties (cap a Carretero) mereix el màxim respecte", ha conclòs.

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que Laporta “ha estat independentista sempre”. Per això, Iceta assegura que no estava sorprès per la participació del president blaugrana en la manifetació independentista de la Diada ni que hagi afirmat que participa de la “forma de pensar” del líder de Reagrupament, Joan Carretero. Segons Iceta, “l'únic canvi polític” que s'ha produït és que CiU, que “era una força autonomista, que volia ampliar l'autogovern dins de l'Estat espanyol, i de cop i volt s'ha tornat independentista'. “El senyor Laporta -ha remarcat Iceta-, si no ho recordo malament, i sinó em disculparé personalment davant d'ell, era del Partit per la Independència”, ha recordat, un projecte impulsat per l'ara responsable d'Immigració de CDC, Àngel Colom. Iceta creu que “l'únic canvi” és el de CiU, que “s'ha tornat independentista, dóna suport a consultes que escapen del marc legal i té dirigents que comparen el PSC amb Falange”, en referència precisament a Colom.

Censura contundent
La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, en canvi, ha recomanat a Joan Laporta que se centri en la seva feina de màxim representant del club i "es deixi" de qüestions polítiques, que ha resumit amb la frase: "Zapatero a tus zapatos" (“No et fiquis on no et demanen”). En una conferència organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona, la dirigent popular, que ha afirmat ser "culer" i "amiga de Laporta", ha recomanat al president del FC Barcelona que s'"apliqui els principis d'humilitat i treball que [Josep] Guardiola ha recuperat" en el club blaugrana "i es deixi d'aquestes qüestions". "Fins a l'últim dia de presidència del FC Barcelona –ha afegit la dirigent del PP– li correspon exercir i treballar per a aquest club".

Fora de l'àmbit de la política, l'exdirectiu del FC Barcelona en la junta de Joan Laporta i president de la companyia aèria Spanair, Ferran Soriano, també ha lamentat les declaracions del president del Barça perquè el club agrupa sensibilitats i tendències molt diverses. En declaracions a Catalunya Ràdio, Soriano ha afirmat que “hem d'aconseguir tots els culers que el Barça estigui molt poc polititzat o gens, i això vol dir que el Barça no faci política i també que no fem política amb el Barça”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.