Política

ERC, CiU i ICV critiquen els pressupostos estatals mentre el PSC els veu "compromesos" amb Catalunya

Com és freqüent, el tripartit català votarà dividit al Congrés dels Diputats

Després de la defensa de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, dels pressupostos generals de l'Estat per a 2010 el discurs de les formacions catalanes és de decepció i ERC, CiU i ICV opten per mantenir les esmenes a la totalitat presentades.

ERC creu que són uns pressupostos que escullen la "despesa pal·liativa", CiU els titlla de "rematadament dolents" i ICV creu que el discurs de Salgado "té poc a veure amb la realitat". El PSC, en canvi, creu que els pressupostos són "compromesos" amb Catalunya, socialment i amb la situació econòmica.

El discurs de Salgado no ha satisfet a les formacions catalanes, tret del PSC. El portaveu d'ERC, Joan Ridao, creu que "ha quedat clar que Salgado no es Margaret Astor ni la señorita Pepis perquè és incapaç de maquillar els pressupostos que diu que són austers i inicien el camí de la recuperació econòmica".

"Són uns pressupostos que opten per la despesa social pal·liativa i uns pressupostos que signifiquen l'increment dels impostos per a les sofertes i cada vegada més minvants classes mitjanes", considera Ridao. Per això ERC manté l'esmena a la totalitat.

Per la seva banda, el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat que segueix pensant que els pressupostos "no són adequats per a la crisi i no generaran ocupació". Per argumentar-ho, Duran ha explicat que el govern espanyol "es gasta el 50% més del que s'ingressa". "Qualsevol família o empresa que gasti 15 i ingressi 10 al finals serà insostenible", ha afegit.

"Els pressupostos són una amenaça a l'Estat del benestar social i de les futures generacions", per Duran "el dèficit hipoteca futures prestacions de l'estat social". Per Duran els pressupostos s'equivoquen perquè suposen que el pitjor ja ha passat i no sap "si s'enganyen ells mateixos [el govern de Zapatero] o intenten enganyar-nos als altres". En definitiva, per Duran, els pressupostos "són rematadament dolents".

El portaveu d'ICV, Joan Herrera, considera que "no hi ha compromís d'esquerres, no hi ha compromís amb Catalunya ni amb les infraestructures quotidianes o amb una nova gestió" de les infraestrucutres. "El discurs que té poc a veure amb la realitat", creu Herrera.

A l'altra banda, el portaveu del PSC, Francesc Vallés, creu que els pressupostos són "compromesos amb molts aspectes com el social, amb la situació econòmica i sobretot compromesos amb Catalunya". "Per primera vegada inclouen el finançament i compleixen amb les inversions", diu Vallés .

Vallés ha criticat que CiU no doni suport als comptes públics. "Lamentem que el PNB faci més coses pel catalanisme polític que CiU, una vegada més en sis pressupostos de Zapatero", ha assenyalat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.