Política

El govern intenta blindar la inversió en Rodalies per al 2011

La Comissió Bilateral ratifica el traspàs ferroviari l’1 de gener del 2010 i fixa l’1 de març per a la transferència de la inspecció de treball

La Comissió Bilateral Generalitat-Estat ha corroborat la data de l’1 de gener del 2010 com la del traspàs efectiu del servei de Rodalies. A partir d’aquell moment el govern català substituirà l’executiu central en l’actual contracte programa subscrit entre Renfe i l’Estat. El primer any, doncs, la Generalitat oferirà el servei a través de l’empresa estatal, però el 2011 quedarà lliure per contractar una altra operadora. La qüestió principal és quin cost tindrà el servei, i això és el que quantificarà la Comissió Mixta d’Afers Econòmics els propers mesos per tal de blindar el finançament futur de Rodalies.

En l’acord d’ahir es va afegir un últim apartat, pel qual la comissió encapçalada per Elena Salgado i Antoni Castells haurà de determinar quina haurà de ser la inversió de l’Estat a Rodalies a partir del 2011, ja sigui mantenint els serveis de Renfe o via pressupostos de l’Estat.

Agenda catalana
Una setmana després que el cap de l’executiu central, José Luis Rodríguez Zapatero, materialitzés l’entesa sobre el nou model de finançament, el vicepresident de política territorial, Manuel Chaves, escenificava ahir l’acord definitiu per traspassar les dues competències més importants que a partir de l’any vinent assumirà la Generalitat i que feia dos anys que havien quedat encallades als despatxos ministerials: els serveis ferroviaris que circulen per l’àrea metropolitana de Barcelona i la inspecció de treball.

Després de molt temps d’evident paràlisi en el desenvolupament de l’Estatut, Zapatero ara sembla tenir pressa per intentar visualitzar l’impuls de l’anomenada carpeta catalana, que, excepte en el cas de la futura gestió de l’aeroport del Prat –que ahir no es va tractar en la reunió bilateral–, deriven del contingut de la norma catalana aprovada ara fa tres anys.

Chaves, acompanyat del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i de la consellera de Treball, Mar Serna –el conseller d’Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, va haver d’abandonar precipitadament la reunió a causa de l’incendi mortal a la Terra Alta–, van solemnitzar l’acord, que en el cas de la inspecció de treball es farà efectiu l’1 de març del 2010.

Segons va explicar la consellera Serna, a partir d’ara es crearà un consorci entre Estat i Generalitat, presidit pel govern català, per tal d’oferir un servei coordinat de la inspecció. En total, es traspassaran 126 llocs de treball d’inspectors, 59 de subinspectors i 99 funcionaris i personal laboral de suport.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona