Política

Blanco vol cedir Rodalies també a València, Madrid i Andalusia

El ministre de Foment estudia una fórmula per concertar la gestió amb aquestes autonomies, després de l’acord pel traspàs a Catalunya. Està començant les converses amb els tres territoris

Després de l’acord polític sobre el traspàs de Rodalies a la Generalitat catalana, que està previst a l’Estatut, el ministre de Foment, José Blanco, ha iniciat converses amb els governs de València, Madrid i Andalusia per cedir també la gestió d’aquest servei a les tres comunitats autònomes. En els dos primers casos es tracta de governs del PP, els seus enormes feus, i el tercer correspon al gran bastió del PSOE.

Aguirre i Griñán
Segons el mateix Blanco, està buscant fórmules per concertar la gestió de Rodalies amb aquestes tres autonomies. El ministre ja ha obert contactes amb la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, i amb el president de la Junta d’Andalusia, José Antonio Griñán, i pròximament les estendrà al president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps.

“Ho haurem d’estudiar, però per descomptat que he trobat en els governs autonòmics la màxima disposició al diàleg i la concertació, que pretenc mantenir al llarg de la legislatura”, apunta Blanco.

Relacionat amb aquest nou model de gestió, que significa l’habitual aplicació del cafè per a tothom a partir d’una reivindicació catalana, el ministeri està acordant plans per aportar-hi diners. Després del ja acordat a Catalunya i del de Madrid, ara s’ha compromès amb el president valencià a efectuar-ne un de similar a la capital del Túria.

L’executiu espanyol i el valencià han fixat un calendari per tirar endavant les inversions, sobre un document que s’haurà de presentar el primer trimestre del 2010. “A partir d’aquí també buscarem fórmules de com es poden gestionar millor les Rodalies, una reflexió que he obert amb Andalusia i Madrid”, ha reconegut el ministre.

Predisposició
El govern d’Esperanza Aguirre ha expressat bona predisposició a la possible gestió de Rodalies, de la mateixa manera que també ha fet l’executiu socialista andalús. De tota manera, sembla que per a aquestes tres autonomies la possible transferència o concertació de la gestió vindrà després de la de Catalunya.

La darrera comissió bilateral Estat-Generalitat va acordar que el traspàs a Catalunya entraria en vigor a partir de l’1 de gener del 2010. Però abans, el mes de desembre vinent, la comissió d’afers econòmics haurà d’avaluar els recursos que hauran d’acompanyar la transferència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona