Política

Interior autoritza una manifestació de la Falange a Arenys de Munt malgrat l'oposició de l'Ajuntament

Els ultres protestaran contra la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya convocada per diverses entitats del poble. L'alcalde demana que es prohibeixi, però la conselleria es limita a traslladar-la de lloc

El pròxim 13 de setembre els veïns d'Arenys de Munt estan convocats a votar en una consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya i la Falange Española de la Jons farà una manifestació contra la iniciativa, ja que el departament d'Interior ha autoritzat la protesta. Malgrat que l'Ajuntament ha demanat que s'impedeixi l'acte dels ultradretans per evitar incidents, la conselleria només ha demanat a la Falange que no la faci davant de la sala municipal de l'Ajuntament on es farà la votació. De manera que l'alcaldia manté ara un estira-i-arronsa amb el departament de Joan Saura.

Arenys és el primer municipi que convoca un referèndum –no vinculant– sobre aquesta qüestió, impulsat pel Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA) i que compta amb el suport de l'Ajuntament.

El departament de Joan Saura ha escoltat les queixes de l'Ajuntament d'Arenys de Munt sobre la inoportunitat de la cita de les Jons, però només ha posat la condició del canvi d'escenari per evitar que coincideixi amb els veïns que aniran a votar.

L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, (del grup Arenys de Munt 2000, una EPM vinculada a ICV) assegura que fa setmanes que es troba en un “estira-i-arronsa” amb Interior. “Una manifestació de la Falange el mateix dia que se celebra una consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya és una bomba de rellotgeria”, afirma Móra, que pronostica enfrontaments entre el col·lectiu ultra i els independentistes. A més, assenyala que del 9 al 13 de setembre el poble acull una fira popular que omplirà de parades la plaça de l'Ajuntament i de l'església.

“No volem cap manifestació aquell dia”, insisteix l'alcalde, que lamenta que quan un municipi es decideix a organitzar una consulta popular sobre la independència de Catalunya amb rigor i seriositat sorgeixin aquest tipus de dificultats de grups “totalitaristes”. “Comptàvem que Interior prohibiria la manifestació”, afegeix.

Des del departament d'Interior no han volgut donar explicacions sobre la resolució de la protesta comunicada per la Falange. De fet, tot i indicar que la resolució es va comunicar divendres, la conselleria manté que no pot comentar-ne el contingut perquè no hi ha constància que la Falange hagi rebut la comunicació.

La convocatòria, impulsada pel MAPA, va rebre el suport del consistori, que va aprovar una moció de la CUP en el ple del 4 de juny passat i que va rebre el vot favorable de tots els grups (Arenys de Munt 2000, CiU, ERC i la CUP), excepte del PSC.

Pocs dies després, la Falange va començar a fer campanya contra “els anhels secessionistes d'una minoria” repartint fulletons entre la població d'Arenys de Munt. Des de la pàgina web del partit ultra s'anuncia que aquesta “ha esta el punt de partida de les diferents accions que es portaran a terme com a rebuig a desmembrament de la nostra pàtria”.

Pel primer tinent d'alcalde d'Urbanisme i Participació d'Arenys de Munt, Alfons Molons, les provacions del partit ultra i la proposta de manifestació “crea tensió i facilita que la gent acabi a garrotades”. A més, remarca que l'Ajuntament com a tal només dóna suport a la iniciativa “facilitant les instal·lacions, com faria amb qualsevol altra proposta d'una entitat municipal”.

L'entitat impulsora de la consulta popular ha creat una comissió organitzadora, formada per una quarantena de persones vinculades a entitats, associacions i partits polítics del poble, que des de fa mesos treballen per preparar el referèndum.

A principis d'agost, es va començar el compte enrere amb la penjada d'una pancarta a la riera d'Arenys, en què s'informa de la consulta, el 13 de setembre. La campanya informativa, però, començarà oficialment el 29 d'agost i tindrà un dels seus actes principals el 5 de setembre amb un acte unitari dels quatre partits polítics que donen suport a la iniciativa (Arenys de Munt 2000, CiU, ERC i la CUP).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.