Política

Mas contraataca i acusa el tripartit de demanar la comissió d'investigació per por al canvi

El president de CiU assegura que CDC i la fundació CatDem ja han donat explicacions sobre el conveni amb el Palau de la Música i que han tornat els diners "amb escreix". Creu que la llibreta de Gemma Montull "no demostra absolutament res"

Artur Mas ja ha parlat i ara s'haurà de veure quina és la reacció del PSC a les seves paraules. El viceprimer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va demanar ahir al president de CiU que aclarís la relació de CDC amb els pagaments de Ferrovial al Palau de la Música, una part dels quals anaven després a la fundació convergent Trias Fargas, ara CatDem. Iceta li va demanar que parlés "mirant els ciutadans als ulls", i va afegir que després el PSC decidiria si dóna suport a la petició d'ICV de fer una comissió parlamentària d'investigació del "cas Convergència", que podria ser "l'escàndol més gros dels últims 30 anys", segons els socialistes.

L'endemà d'aquestes peticions, motivades per la publicació a El Periódico de noves dades sobre la investigació del cas Millet, Artur Mas s'ha limitat a indicar que CDC i la fundació CatDem ja van donar explicacions sobre els convenis signats amb el Palau de la Música i que fins i tot va tornar els diners rebuts "amb escreix", informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

En declaracions als periodistes fetes després de reunir-se amb els rectors universitaris catalans, el president de CiU i candidat a la presidència de la Generalitat ha atribuït la informació d'El Periódico a la proximitat de les eleccions. "Això d'anar introduint sospites a cinc mesos de les eleccions i davant d'un procés de canvi, això deu atabalar més d'un. Perdoneu que la sospita també la tingui jo", ha advertit Mas. Segons ell, CDC i CiU tenen "tot el dret a sospitar que tot això s'amplifica perquè hi ha un canvi en marxa i això no deu agradar a segons qui".

També ha recordat que ell mateix va donar instruccions perquè es tornessin els diners rebuts del Palau "amb escreix" per ajudar la institució en un moment difícil, un cop va quedar demostrat que Millet no tenia poders per signar els convenis amb la fundació convergent. I ha afegit que no tenen cap problema a donar més explicacions si són cridats pel jutge, cosa que "encara no ha succeït".

Sobre la comissió d'investigació plantejada per ICV-EUiA i que ERC i PSC tampoc descarten, la resposta ha estat taxativa: "Que facin el que vulguin. Però no hi ha un procés judicial obert? Quin fet nou hi ha? Unes anotacions en una llibreteta que no demostren absolutament res", ha dit en referència a les dades trobades en una lliberta de Gemma Montull, exdirectora financera del Palau i coimputada en el cas, juntament amb Fèlix Millet i el seu pare, Jordi Montull.

Tant les notes de Gemma Montull com uns documents trobats a Millet vinculen el patrocini de Ferrovial a l'activitat del Palau amb els pagaments del Palau a la Trias Fargas, en virtut del conveni firmat per Millet. Però, a més, es vincula el patrocini de Ferrovial al fet que el govern de Jordi Pujol hagués concedit les obres de diversos trams de la línia 9 del metro i de la Ciutat de la Justícia a unions temporals d'empreses amb la participació d'aquesta firma. Amb la tesi plantejada, Ferrovial hauria agraït aquesta adjudicació a CDC mitjançant diners que vehiculava a través del Palau de la Música, que anaven a parar a la Trias Fargas per finançar el partit.

Després d'haver llegit aquestes informacions i de la petició d'ICV que el PSC i ERC van recolzar amb la boca petita, Mas ha afegit que CiU no pot evitar que els partits demanin la comissió, però ha recordat la proximitat de les eleccions. "Ja m'imagino que els partits que són al poder i els agradaria que no hi hagués un canvi faran tota mena de declaracions i d'introducció de sospites, ja m'imagino que ho faran", ha indicat.

Mas ha insistit que les irregularitats al Palau, reconegudes pels mateixos gestors, "no són culpa de CDC ni de cap altre partit", i no s'ha demostrat en cap cas una vinculació entre l'adjudicació d'obres a empreses constructores i els recursos que la Fundació CatDem va rebre del Palau. "Demano una mica de rigor", ha dit. "Si uns diners que venien d'un lloc es feien servir per una cosa o per una altra no és problema de CDC, és del Palau i està sota investigació judicial", ha reblat.

També ha assegurat que ni tan sols recorda si Ferrovial va tenir més o menys adjudicacions durant els governs de CiU, però ha assegurat que no hi ha res a amagar. "Si hi ha algú que vulgui fer alguna denúncia particular que la faci", ha reptat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat