Política

El govern d'Esperanza Aguirre va fer 367 operacions amb les empreses de la trema Gürtel

Un informe inclòs al sumari indica que la Comunitat de Madrid utilitzava tots els trucs possibles per adjudicar encàrrecs a dit a les empreses de Correa

La Comunitat de Madrid va fer entre 2005 i 2008 un total de 367 operacions amb algunes empreses de la trama liderada per Francisco Correa, de les quals 364 van ser contractes menors que s'adjudicaven directament a un firma triada sense concurs públic. En alguns casos constava que es contractava "per indicació" d'Alberto López Viejo, exconseller d'Esports del govern d'Esperanza Aguirre.

Això consta en un informe inclòs en el sumari del cas Gürtel, en el qual es concreta que el govern de la Comunitat Autònoma de Madrid va encarregar a les empreses Diseño Asimétrico SL, Good & Better SL, Easy Concept Comunicación i Servimadrid SL, totes relacionades amb Correa. L'import total d'aquestes operacions va pujar a 3,1 millones d'euros.

"S'han fet 367 operacions, de les quals 3 es corresponen amb expedients de contractació i 364 s'han tramitat com a contractes menors a causa de l'import, per la qual cosa no s'ha utilitzat cap procediment de contractació, ja que [en aquests casos ho permet la llei] s'adjudica directament el servei a l'empresa i es paga quan presenta la factura", assenyala el document.

Entre aquests contractes hi ha el de la Gala dels Premis Cultura i la Medalla Internacional de les Arts de 2005, adjudicat a Servimadrid, i el de la Gala dels Premis de Cultura i la Medalla Internacional de les Arts de 2006, adjudicat per 177.570 euros a la mateixa empresa: aquesta vegada hi havia concurs però només hi va participar una firma.

Un altre dels contractes analitzats en l'informe del sumari és el dels actes presentació de la Cimera Flamenca, l'any 2006. L'import total era de 21.480 euros i la factura era a nom de Servimadrid.

Els investigadors destaquen que, en aquest cas, com que la xifra era superior als 12.020 euros, s'hauria d'haver convocat un concurs, amb el procediment negociat o obert. També ressalta que en l'expedient enviat apareix l'anotació "es contracta per indicació de D. Alberto López Viejo", en aquell moment viceconseller de Presidència.

Tant en aquest contracte com en dos més relatius a la visita d'Esperanza Aguirre, al parc empresarial La Carpetania i en el cas de la presentació de la Campanya del 012, els investigadors subratllen que l'adjudicació ha va ser "directa" i que es van incomplir "els principis de publicitat, concurrència, objectivitat i transparència".

A més, en aquests dos últims expedients hi havia una nota que explicava que "per raons d'urgència" se seleccionava l'empresa Diseño Asimétrico per organitzar els actes. "No estava justificada la imperiosa urgència que permet seleccionar un únic proveïdor [legalment], per la qual cosa es van vulnerar els principis de publicitat, concurrència i transparència", insisteix l'informe.

Pagaments fraccionats com a truc
Altres contractes van ser encarregats a Promomadrid per a la presentació de l'arquitectura espanyola al MOMA, per a l'organització del festival Madrid de Cine, Cine en España i per a un esdeveniment similar organitzat el mes de juny, tots tres adjudicats a Servimadrid sense justificació, segons l'informe.

També s'analitza un concurs convocat per organitzar la fira Integra Madrid l'any 2008, al qual van presentar-se Diseño Asimétrico, Easy Concept i Servimadrid, les tres del mateix grup, fet que també vulnera els principis de concurrència, publicitat i transparència.

Un dels casos que criden més l'atenció és l'adjudicació a Easy Concept dels actes d'homenatge als voluntaris de l'11-M, ja que una despesa total de 141.002,59 euros es va repartir en 15 contractes menors, tots amb imports inferiors als 12.000 euros, per conceptes com ara llums, cadires, flores, o so, tot per separat, per poder-ho contractar sense concurs públic. Segons els investigadors, en la contractació d'actes de la Comunitat de Madrid s'utilitzava "de forma reiterada" el fraccionament, una pràctica detectada en almenys 34 actes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.