Política

"No hi haurà cap raó per desistir fins que s'aconsegueixi l'anul·lació d'aquell judici"

Montilla es compromet solemnement a fer revisar la condemna a Companys. Vol aprofitar les "escletxes jurídiques" que proporciona la llei de memòria històrica. Recorda, contràriament al que ha fet el govern espanyol, que Companys "va ser afusellat precisament perquè era president de Catalunya"

Compromís total i màxima solemnitat per anunciar-lo. José Montilla ha llegit aquest dijous un dels seus discursos més inflamats en anunciar que el govern de la Generalitat, en sessió extraordinària, ha acordat "instar la Fiscalia General de l'Estat a plantejar un recurs per a la revisió de la sentència" que va condemnar a mort Lluís Companys. I ha garantit que la gestió no quedarà aquí, sinó que el govern català no s'aturarà fins a aconseguir l'objectiu: una decisió que seria inèdita del Tribunal Suprem.

"No hi haurà cap raó per desistir fins que s'aconsegueixi l'anul·lació d'aquest judici", ha assegurat. "Als qui pensaven que Catalunya desistiria o es resignaria, els hem de dir que encara esperem el darrer gest que el poble de Catalunya reclama", ha advertit. La declaració, amb tots els consellers del govern darrere del president, s'ha fet des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat i ha estat retransmesa per televisió.

Pel president, la llei de la memòria històrica "va obrir escletxes jurídiques i polítiques per rehabilitar la figura" de Companys. "Ara tenim la possibilitat de convertir aquelles escletxes en un pas franc i definitiu per assolir la reparació desitjada. El mur immoral, indigne i il·legal que encara s'alçava impunement pot ser enderrocat de manera definitiva", ha afegit.

En el mateix discurs, ha llançat dos missatges a dos destinataris concrets. A les entitats i persones que durant anys han reclamat la revisió dels judicis franquistes, ha reconegut que no s'hauria arribat fins a aquest punt "sense l'esforç polític i la dignitat moral de moltes persones i institucions que han fet propícies les condicions". I al govern espanyol, un avís clau: "Lluís Companys va morir sent el president de la Generalitat. Va ser afusellat, precisament perquè era president de Catalunya". Una circumstància no reflectida en la declaració de reparació emesa pel ministeri de Justícia i entregada ahir, a Mèxic, a la néta de Companys, Maria Lluïsa Gally.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona