Política

Espanya reforça els contactes amb Mali i Mauritània per al rescat dels cooperants catalans

Moratinos es reuneix amb els ministres d'Afers exteriors dels dos països mentre Mauritània confirma la detenció de presumptes col·laboradors dels segrestadors

El govern espanyol ha fet una crida a la comunitat internacional per combatre la pirateria en aigües de l'Índic davant les costes de Somàlia i ha mantingut contactes directes amb les autoritats de Mauritània i Mali per tractar sobre el segrest dels tres cooperants catalans per Al-Qaida al Magreb Islàmic (AQMI), el 29 de novembre. Divendres passat es van complir dos mesos del segrest d'Albert Vilalta, Alicia Gámez i Roque Pascual, cooperants que viatjaven dins d'una caravana de l'ONG Barcelona Acció Solidària.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha participat aquest diumenge en la inauguració de la XIV cimera de la Unió Africana que se celebra a Addis Abeba, en qualitat de president de torn de la UE. El ministre espanyol d'Afers estrangers s'ha reunit amb els responsables d'Exteriors de Mauritània, Naha Mint Muknas, i de Mali, Moctar Ouane, per avaluar les gestions que s'estan realitzant per intentar alliberar els cooperants catalans. Moratinos no ha volgut comentar el contingut de la reunió i l'ha limitat a afirmar que "continuen treballant", mentre altres fonts de la delegació espanyola reiteraven la necessitat de "mantenir la prudència i la discreció per responsabilitat". Per la seva banda, el ministre de Mali ha afirmat que continuen treballant per alliberar els segrestats el més aviat possible.

Presumptes col·laboradors detinguts
Aquests últims dies, militars mauritans han detingut cinc persones presumptament vinculades amb AQMI, en el context de les accions governamentals empreses contra els segrestos dels tres catalans i altres dos italians entre els mesos de novembre i desembre a Mauritània. Les autoritats militars de Nouakchott han confirmat aquest diumenge que havien detingut tres presumptes terroristes al nord de Mauritània. La detenció dels tres sospitosos es va produir diumenge passat, fa una setmana, a la regió septentrional de Bir Mogrein, a uns 1.200 quilòmetres de la capital mauritana.

Les forces de l'Exèrcit maurità van confiscar un telèfon per satèl·lit que portava un dels membres del grup i que era rastrejat per la policia. Després de les seves declaracions, dijous passat es va detenir Bu Uld Euimir com a presumpte còmplice del segrest a la carretera entre Nouadhibou (nord) i Nouakchott, la mateixa en què van ser fets captius els cooperants catalans.

Altres segrestats
Segons les fonts, els investigadors sospiten que Euimir, que treballa com a vigilant de torres de telecomunicacions per a una companyia mauritana, podria haver proporcionat suport logístic als segrestadors, concretament carburant per al seu vehicle. El segrest va ser comès prop del lloc on treballava el vigilant, han afegit les fonts.

Arran del segrest dels cooperants espanyols i d'una parella de turistes italians al sud del país, Mauritània va aprovar recentment una nova llei antiterrorista que autoritza els registres domiciliaris a qualsevol hora del dia, l'escolta dels telèfons mòbils sospitosos i la detenció de qualsevol sospitós d'intentar perjudicar la seguretat del país. Als últims dies s'han multiplicat les operacions militars de l'Exèrcit maurità al nord del país per desmantellar les cèl·lules de suport a AQMI en aquesta regió desèrtica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.