Política

El primer ministre iraquià demana un recompte de vots però la comissió electoral s'hi mostra contrària

L'ajustada cursa pel poder és l'avantsala de setmanes o mesos de difícils negociacions en vistes a la formació d'un nou govern

El primer ministre de l'Iraq, Nuri al-Maliki, ha demanat un recompte manual dels vots de les eleccions parlamentàries del passat 7 de març, alertant que el país podria submergir-se en la violència si la petició no era acceptada. La Comissió Electoral, però, s'ha mostrat contrària a tornar a comptar les paperetes: "Per què hauríem de fer un recompte manual? Per quin motiu? Nosaltres fem un recompte electrònic acurat", ha dit el president de la comissió, Faraj al-Haidari.

La demanda arriba després que els darrers resultats de la comissió electoral del dissabte passat mostrés que l'opositor Iyad Allawi superava el bloc de Maliki de 8.000 vots, quan hi havia el 93% de les paperetes escrutades.

El president de l'Iraq, el kurd Jalal Talabani, va emetre un comunicat aquest dissabte demanant a la l'Alta Comissió Electoral Independent que fes un recompte en algunes províncies. L'ajustada cursa pel poder és l'avantsala de setmanes o mesos de difícils negociacions en vistes a la formació d'un nou govern, augmentant les previsions d'un buit polític que podria afectar la fràgil seguretat iraquiana.

"Hi ha demandes des de diversos blocs polítics per recomptar manualment els vots i protegir així l'experiència democràtica i preservar la credibilitat del procés polític", ha dit Maliki, un xiïta que s'ha guanyat la confiança de molts iraquians amb la seva retòrica nacionalista i els seus passos per acabar amb la violència.

La democràcia a l'Iraq és precària, mentre emergeix de l'ombra de la guerra i després d'anys d'una massacre que va començar el 2003 amb la invasió de les forces dels Estats Units i els seus aliats que va acabar amb el derrocament de Saddam Hussein.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.