Política

El Congrés aprova la retallada gràcies a l'abstenció de CiU, CC i UPN i per un sol vot

Mentre que els 169 diputats del PSOE hi han votat a favor, els 153 del PP, els 5 d'ERC-IU-ICV, els 6 del PNB i 4 del grup mixt, que sumen 168, ho han fet en contra

El Congrés ha convalidat per la mínima aquest dijous el decret amb mesures com la rebaixa del sou dels funcionaris o la congelació de les pensions. Mentre que els 169 diputats del PSOE hi han votat a favor, els 153 del PP, els 5 d'ERC-IU-ICV, els 6 del PNB i 4 del grup mixt, que sumen 168, ho han fet en contra.

A les abstencions dels 2 de Coalició Canària i el d'Unión del Pueblo Navarro finalment s'hi han afegit els 10 de CiU, cosa que ha permès convalidar el decret. A la votació hi han assistit tots els 350 diputats, fet que no és habitual. Els mateixos resultats, però al revés, han servit perquè el govern hagi evitat la tramitació com a projecte de llei, cosa que hauria obert la porta a esmenes.

El president del PP, Mariano Rajoy, ha explicat que cal reduir el dèficit, "però no així". Ha explicat que el seu grup votava en contra del reial decret de mesures per reduir el dèficit "perquè el primer problema de l'economia espanyola avui es diu desconfiança, i el que passa és que és Zapatero i la seva peculiar manera de fer les coses la principal causa de la desconfiança". Ha criticat al president espanyol que no s'hagi reunit amb ell en les últimes setmanes perquè ha assegurat que "en una hora podríem trobar una alternativa a la reducció de les pensions". Ha repetit que Zapatero és "el principal problema de l'economia espanyola" i aquest decret significa "el fracàs de tota la seva política".

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha explicat el seu vot negatiu al decret llei amb mesures per reduir el dèficit perquè "el primer que s'ha de fer per sortir del forat és no fer-lo més profund" i ha retret al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que "si hagués podat alguna branca no caldria talar l'arbre sencer". Ridao ha criticat que el govern espanyol "fa temps que es va alçar sobre el pedestal dels onze milions de vots sense escoltar ningú i sense fer autocrítica" i finalment "el toro l'ha envestit". Considera que el pla del govern "quan està al costat del precipici" és "més dolorós del necessari".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.