Política

"Junts podem! Televisió sense fronteres per TV3 al País Valencià"

30.000 persones es manifesten a València en protesta pel tancament de repetidors de Televisió de Catalunya

La manifestació contra el tancament de repetidors de TV3 al País Valencià ha aplegat un total 30.000 persones, segons l'organització. La marxa de commemoració de la derrota d'Almansa ha sortit amb poc més de mitja hora de retard  i ha acabat entre el carrer de la Plau i la plaça de la Reina de València al voltant de les vuit. La manifestació ha aplegat 10.000 persones més que l'any passat, quan la protesta es va celebrar a Alacant. Uns dos-cents catalans també han pres part en la marxa.

El coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, ha dit  que han convocat la manifestació per denunciar "l'intent de censura" de TV3 del govern de Francisco Camps. Sota el lema "Junts podem! Televisió sense fronteres per TV3 al País Valencià", el seguici ha començat a la Plaça de Sant Agustí. Coincidint amb les celebracions de commemoració de la Batalla d'Almansa, Gisbert ha dit que amb la protesta també volen denunciar la "degeneració democràtica" que diu que està patint la Generalitat valenciana.

Toni Gisbert ha explicat que la manifestació d'aquest dissabte, que acabarà amb uns parlaments de cloenda en la confluència del carrer de la Pau amb la plaça de la Reina, ha estat convocada per dos motius, el de la tradició de commemorar la diada del 25 d'abril i per donar suport a una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que ACPV té previst presentar a finals de maig. Aquesta iniciativa, anomenada "Televisió sense fronteres: l'espai de comunicació de les llengües catalana, basca i gallega", aposta per l'aplicació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries en allò referent a garantir l'intercanvi de ràdios i televisions en les llengües catalana, basca i gallega entre els territoris dels seus respectius àmbits lingüístics com, per exemple, que arribi TV3 al País Valencià. En la comissió promotora s'hi troben personalitats com els dos expresidents de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Pasqual Maragall.

Gisbert ha parlat moments abans de l'inici de la protesta d'un "intent de censura de TV3 per part de l'actual govern valencià, que ja dura dos anys". Ha recordat que fins ara ja han tancat tres repetidors i malgrat la "persecució econòmica" que assegura que viu ACPV amb la imposició de tres multes -d'un total de 700.000 euros- han aconseguit "mantenir la resta de repetidors oberts". Amb la protesta d'avui ACPV vol denunciar l'"obsessió" del govern de Camps "per la persecució de la llengua i la cultura catalanes al País Valencià" i "eradicar" aquells mitjans de comunicació que, segons Gisbert, "no pot controlar".

La manifestació compta, segons Gisbert, amb el suport de totes les organitzacions juvenils del món de la cultura, dels sindicats i dels partits polítics, amb l'única excepció del PP. Segons ell, TV3 fa 25 anys que es veu al País Valencià i "ha tingut puntes d'audiència molt importants que fins i tot poden competir en moments puntuals amb la mateixa audiència de Canal 9". També ha assegurat que moltes sèries i programes de la televisió catalana ja formen part de l'imaginari col·lectiu de gran part de la societat valenciana.

Gisbert ha dit que la protesta també vol posar de relleu la "degeneració democràtica" que assegura que està patint el govern de la Generalitat Valenciana. Assegura que té una crisi en el "model social i econòmic" que planteja perquè no inverteix en "economia productiva, ni en sanitat ni en infraestructures". Juntament amb els casos de corrupció que s'han vist últimament a l'executiu valencià, Gisbert ha dit que han provocat una "creixent mobilització de la societat valenciana".

El tren 'Jaume I'
La delegació catalana s'ha desplaçat a la protesta amb l'organització d'Òmnium Cultural. Ho han fet amb tren, batejat com a Jaume I. El vocal de la junta directiva d'Òmnium, Jordi Bosch, ha dit en declaracions a l'ACN que participaran a la protesta per lluitar per un "espai cultural i comunicacional comú". Fent broma, moments abans d'arribar a València, Bosch ha recordat l'avaria de tren que l'any passat va complicar l'arribada dels catalans a la protesta. Va ser una "mostra de la lamentabilitat de les infraestructures d'aquest país", ha dit. Per sort, però, aquest any hi han arribat sense cap problema.

Una vegada acabat l'acte, es fa un concert al Campus de les Taronges de la Universitat de València amb Berri Txarrak (Euskadi), Pirat's Sound Sistema i Aramateix (Catalunya) i Sva-ters (País Valencià).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona