Política

Un informe de l'Advocacia de l 'Estat ja demanava el 3 d'agost la suspensió de la consulta d'Arenys

Instava la delegació del govern espanyol a demanar "formalment" a l'Ajuntament que anul·lés l'acord del ple que donava suport moral i logístic al referèndum. La delegació no va enviar el requeriment

El mèrit no és de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's), malgrat que un comunicat difós aquest dimecres per l'equip d'Albert Rivera ho vulgui fer creure. L'Advocacia de l'Estat ja havia demanat la prohibició de la consulta d'Arenys de Munt per iniciativa pròpia el 3 d'agost, en un informe jurídic enviat a la delegada accidental –Joan Rangel estava de vacances– del govern espanyol a Catalunya.

El text reproduïa el text de l'acord de ple d'Arenys del 4 de juny, que decidia "autoritzar al MAPA [els organitzadors] la utilització de la sala municipal el diumenge 13 de setembre (...) per realitzar una consulta (...) amb la pregunta: Està vostè d'acord que Catalunya esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?".

L'informe advertia que la llei de consultes catalana que preveu l'Estatut encara no s'ha aprovat i que, per tant, s'han d'aplicar les normes espanyoles. I segons la lectura d'aquestes lleis feta per l'advocacia estatal, l'acord de ple d'Arenys està fora de tota norma perquè només el govern espanyol pot autoritzar els referèndums. A més, pel que fa a les consultes locals, només poden ser sobre "afers de competència pròpia municipal que tinguin caràcter local".

I pel juristat estatal, l'acord de ple i el suport ofert al Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA), significa "facilitar o permetre de manera indirecta que l'Ajuntament d'Arenys de Munt celebri un referèndum d'autodeterminació".

L'informe donava 15 dies a la delegació del govern espanyol a Catalunya per "requerir formalment a l'Ajuntament que acordi l'anul·lació de l'acord" del 4 de juny, fet que comportaria retirar als organitzadors de la consulta la cessió de la sala polivalent que utilitzen les entitats del poble –les puntaires, l'esplai– per a les seves activitats. Finalment, el lletrat estatal anunciava que si el requeriment no s'obeïa es portaria el cas als tribunals, com ha fet aquest dimecres.

Malgrat la contundència de l'escrit de l'advocat de l'Estat, la delegació del govern no va fer el requeriment. Segons ha explicat l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, a l'AVUI.cat, un dia que ell era fora de l'Ajuntament es va rebre una trucada del delegat, el socialista Joan Rangel. Móra i el delegat es coneixen personalment des de fa anys, ja que Rangel és de Caldes d'Estrac, al costat mateix d'Arenys, i en va ser alcalde.

Tanmateix, el delegat no va tornar a intentar posar-s'hi en contacte i Móra no va aconseguir que li despengessin el telèfon quan va trucar, dues on tres vegades, al número que la delegació havia deixat. A l'Ajuntament arenyenc no van saber què els volia dir Rangel, i tampoc no han rebut cap comunicació escrita del delegat.

Aquest dimecres, fonts de la delegació han comunicat no donarien cap explicació sobre la seva intervensió en el el cas a l'opinió pública.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Màxima pressió perquè Biden plegui

Los Angeles
Jordi Colomí Massanas
Alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit (UPM)

“Replanificar cada mandat seria anar fent cops de timó”

Torroella de Montgrí
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona