Política

Iceta confia elevar la xifra del finançament i valora l'hipotètic pacte de "megaespectacular"

En comparació amb el que van acordar CIU i PP diu que l'acord entre el PSOE i el tripartit serà "intergalàctic"

El PSC confia que els 9.000 milions per al nou finançament oferts pel ministeri d'Economia es podran elevar. Creuen al PSC que la Generalitat i el govern espanyol podran arribar a un "magnífic" acord, que veu que "cada dia està més a prop" i que, comparat amb el pacte PP-CiU del 2001, serà "megaespectacular".

El portaveu i viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha donat aquest dilluns una versió optimista del futur desenllaç del finançament autonòmic. Tot i això, ha admès que no tenia "informació addicional" sobre aquesta qüestió.

Encara que continuen sense aferrar-se a les dates, com la del 15 de juliol, la direcció dels socialistes catalans veu clar que s'està en la recta final de l'acord en finançament. Entre d'altres motius, perquè no poden arribar al 9 d'agost del 2009, llavors s'acumularia un any d'incompliment de l'apartat financer de l'Estatut.

Iceta ha assenyalat que els 9.000 milions que la ministra d'Economia, Elena Salgado, va comentar divendres passat és "la previsió que tenia consignada" en els pressupostos generals de l'Estat. Positivament, ha observat que "no va dir mai que no podria moure's" de l'esmentada quantitat.

De tota manera, si només fossin 9.000 milions l'aportació al nou sistema de finançament, Iceta creu que ja no hi hauria comparació possible amb els 250 milions que va aconseguir el líder de CiU, Artur Mas, el 2001. Respecte aquesta quantitat Catalunya podria rebre'n entre uns 1.700 i 1.800 milions.

"Si com diu CiU 1.700 milions són miserables, quin qualificatiu mereixen 250? Ja ho dic jo: històric", ha ironitzat Iceta sobre els adjectius que van merèixer el pacte entre PP i CiU el 2001 sobre finançament. També s'ha preguntat si el nou pacte entre el PSOE i el tripartit es podria qualificar llavors d'"estratosfèric... ja no planetari, sinó intergalàctic".

"A CiU farien bé a ser prudents a l'hora de valorar xifres perquè les seves estan gravades en pedra i, per tant, no resistiran la comparació en cap cas", ha subratllat Iceta. Després, ha insistit en més d'una ocasió que el resultat de la negociació serà "molt bo i en comparació de l'obtingut amb CiU serà megaespectacular".

Malgrat transmetre més optimisme que mai, a 24 hores de la visita a Catalunya de José Luis Rodríguez Zapatero per inaugurar la T1, Iceta ha apuntat que, respecte al finançament, "només podem dir que seguim treballant i que estem convençuts que arribarem a un bon acord, i que cada dia que passa hi estem més a prop".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.