Política

Comença el desglaç entre Salgado i Castells

La ministra d'Economia matisa ara que els 9.000 és una xifra "estimativa" i Castells celebra coincidir-hi

Mentre el viceprimer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, anuncia un finançament "megaespectacular", tot indica que el PSOE i el PSC estan empenyent a la reconciliació la ministra d'Economia, Elena Salgado, i el conseller català del ram, Antoni Castells. El desglaç comença a escenificar-se tímidament: Salgado diu que els 9.000 són "una estimació" i Castells ho celebra, segons han declarat aquest dimecres.

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra d'Economia ha assegurat al Congrés dels Diputats que la xifra de 9.000 milions d'euros addicionals per a tots els territoris amb el nou model de finançament és "una estimació".  A més, ha remarcat que la negociació continua i que espera arribar a un acord "excel·lent" amb totes les autonomies.

D'aquesta manera, Salgado ha respost a una pregunta plantejada pel portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, a qui li ha recomanat que "confiï" en el govern de la Generalitat "del qual forma part". Ridao li ha preguntat si considera que amb els 9.000 milions addicionals que va anunciar la vicepresidenta segona divendres passat s'acabarà amb el "problema" del finançament.

Salgado ha puntualitzat que "no es tracta només de xifres", sinó d'un nou sistema que donarà resposta a totes les necessitats de les comunitats i a l'increment de la població i que millorarà la convergència real entre comunitats.

Ridao ha recordat a la ministra que Catalunya "ha tingut molta paciència" i que fins ara el govern espanyol ha estat "jugant a la ruleta russa" amb el govern d'Entesa, perquè ha "estressat la Generalitat", ha "donat oxigen a l'oposició", i fins i tot "incomodant els socialistes catalans, que si tot segueix així algun dia hauran de recuperar la seva sobirania".

Ridao ha reiterat que el govern de la Generalitat farà "tot el que estigui al seu abast per assolir un bon acord", però ha recordat que el govern espanyol "s'haurà de moure a l'alça per complir l'Estatut". "El dia 15 de juliol ens veurem les cares", ha dit, "i espero que acabi aquesta comèdia que comença a cansar massa".

Hores després, just abans d'entrar a la reunió del consell fiscal i de política financera, Antoni Castells ha celebrat el que podria semblar el primer gest del govern estatal.  "Quan al mes de març ja vam dir que no acceptàvem la xifra de 2.000 milions per a Catalunya, aquest càlcul anava dins dels 9.000 per al conjunt de l'Estat. Per tant, aquesta xifra per a nosaltres és poc raonable i ens sembla bé que la ministra hi coincideixi", ha aventurat el conseller.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.