Política

Montilla rebutja refer el front català del finançament i acusa CiU de voler fer tornar el PP

S'enaca amb Mas en la sessió de control i assegura que prefereix els amics del PSOE. Acusa Tremosa d'haver dit durant la campanya que vol fer caure Zapatero

El president José Montilla ha demanat confiança als seus socis, ERC i ICV-EUiA, per pactar el finançament, i ha rebutjat l'oferta de CiU d'un front català a Madrid perquè prefereix comptar amb els seus "amics" (PSOE) que fer caure el president José Luis Rodríguez Zapatero perquè torni el PP.

Montilla ha fet aquestes afirmacions durant la sessió de control del Parlament, en la qual ha recordat el president de CiU, Artur Mas, que l'actual executiu català aconseguirà una xifra "molt més alta" de la que CiU va aconseguir el 2001 i que va titllar d'"històrica", ja que el govern català ha rebutjat una última oferta del govern espanyol que ja "multiplicava per cinc" els 250 milions arrencats per Mas el 2001.

Davant d'una nova petició de CiU d'un front català a Madrid, Montilla ha contestat: "Jo prefereixo comptar amb els meus amics (PSOE), encara que a vegades em baralli amb ells, segurament més vegades de les que m'agradaria, que fiar-me d'aquells que com el seu candidat Ramon Tremosa volen fer caure Zapatero perquè torni Rajoy. En aquest front perquè torni Rajoy no ens trobaran".

El president de la Generalitat s'ha dirigit també als seus socis del tripartit per afirmar, a preguntes del vicepresident del grup d'ICV-EUiA, Jordi Miralles, que "ha de confiar en la fermesa i determinació del govern" per tancar un bon acord en matèria de finançament.

Davant del president d'ERC, Joan Puigcercós, que ha reclamat que el sistema de finançament que s'acordi sigui "transparent", Montilla ha recordat que ell assumeix en tot moment aquesta qüestió com un "repte històric" per a Catalunya.

No vol parlar de les caixes
Montilla també ha hagut d'encarar una pregunta d'ERC sobre com quina és la posició de la Generalitat davant les intencions de l'Estat respecte les caixes d'estalvi, ja que es planteja fer intervencions passant per damunt dels governs dels autònoms. Pel president de la Generalitat, els catalans poden estar "perfectament tranquils" perquè el seu govern treballarà perquè l'Estat no envaeixi les competències establertes a l'Estatut.

Tanmateix, per Montilla, que responia a una pregunta de Joan Puigcercós, ha advertit que "no convé parlar cada dia" de la situació de les caixes d'estalvis catalanes.

Per Puigcercós, es podria estar assistint al "final de l'Espanya plural", i n'és un exemple
que no hi ha "control català" en la gestió dels aeroports catalans,  malgrat les promeses de Zapatero, i la "música que sona i l'actitud del Banc d'Espanya", favorable a una intervenció de les caixes catalanes trencant el model català de caixes d'estalvis, cosa que seria un clar exemple d'involució autonòmica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Biden: “Sóc el candidat més qualificat per guanyar i per governar”

BARCELONA
política

Vox deixa el PP al País Valencià pels menors acollits

madrid

Orbán, l’aliat incòmode

Barcelona
Isaac Ramió
Alcalde de Sarrià de Ter (Poble Actiu Sarrià, PAS)

“El pla de sanejament inclou mesures correctores”

Sarrià de Ter
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona