Política

Aznar premia el rei Joan Carles pel seu compromís en la reconciliació dels espanyols

La Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), que presideix José María Aznar, ha creat el premi FAES de la llibertat, que ha entregat aquest dimecres al rei

La Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES) que presideix José María Aznar compleix 20 anys d'existència i per celebrar-ho ha creat el premi FAES de la llibertat, que ha decidit concedir al rei Joan Carles. L'argument: reconèixer la tasca del monarca en la promoció i defensa de la democràcia i el seu compromís en la reconciliació dels espanyols.

Aznar, que va trucar personalment el rei per comunicar-li la concessió, li ha entregat aquest dimecres a Madrid el guardó, que es va acordar concedir-li el juny passat en la reunió que va celebrar el patronat de l'entitat.

En el seu parlament, el rei ha volgut destacar que la Constitució espanyola és una norma "respectuosa de la rica pluralitat i diversitat consubstancials al ser d'Espanya" i que amb aquest marc s'ha aconseguit una Espanya "moderna i democràtica capaç d'integrar tothom".

Després de recordar algunes de les claus d'aquest Estat democràtic aconseguit, el rei Joan Carles ha assegurat que aquestes mateixes claus són també "imprescindibles per al futur, per continuar avançant, per plantejar nous objectius, superar reptes i dificultats, sempre en aquest marc de llibertat i concòrdia, de cohesió i solidaritat, de respecte i diàleg, d'estabilitat i convivència".

Prèviament, però, ha pres la paraula Aznar per reivindicar la Transició i el pacte constitucional perquè "van indicar un nou camí, van fomentar pautes de comportament constructiu i actituds de compromís civíc". "Res d'això hauria de perdre vigència" per assegurar "condicions d'estabilitat i eficàcia del model d'organització d'Estat", ha proclamat.

Segons informa FAES en la seva pàgina web "és el primer cop en la democràcia espanyola que una fundació amb els objectius i propòsits de FAES institueix un premi a la llibertat. Aquesta fundació lidera així una iniciativa present en les democràcies més històriques del món, com els Estats Units i el Regne Unit, entre d'altres, on són nombroses les institucions i fundacions que atorguen premis a la llibertat".

El director de constitució i institucions de la fundació, Javier Zarzalejos, indica que aquest premi "vol reflectir la percepció que la societat espanyola concedeix a la Corona i sa majestat el rei com la persona que encarna, pel seu paper protagonista i impulsor de la Transició, així com en la nostra arquitectura política".

En aquest sentit, Zarzalejos ha remarcat que aquesta fundació "està compromesa amb la Constitució com a marc de convivència entre els espanyols".

La distinció amb la qual ha estat homenatjat el rei Joan Carles és obra de la pintora i escultora Blanca Muñoz. A l'acte hi han assistit al voltant de 500 persones, entre les quals hi havia Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Eduardo Serra, Isabel Tocino, Rafael Arias Salgado, Pío Cabanillas, Ana Palacio, Abel Matutes, Romay Beccaria, Federico Trillo, Juan José Lucas, Manuel Fraga, Dolores de Cospedal, Esperanza Aguirre i Alberto Ruiz Gallardón.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.