Política

Aznar considera "un error" i un "disbarat" que el govern espanyol negociï el finançament en plena crisi

Considera que s'està "centrifugant" l'Estat i critica els "afanys disgregadors" d'algunes autonomies

L'expresident del govern espanyol José María Aznar ha qualificat aquest divendres de "disbarat" la forma en què l'executiu de Zapatero està portant a terme la negociació del model de finançament, després de considerar "un error" que s'estigui fent en un moment de crisi econòmica.

Aznar ha fet aquestes afirmacions durant una conferència a Madrid sobre la crisi i "els seus efectes en l'economia real". L'expresident ha criticat l'actitud dels que "des dels seus taifes autonòmics pensen que poden sortir de la crisi pel seu compte simplement esgarrapant una mica més del pastís del finançament autonòmic", o ha dit que amb aquest  comportament "s'equivoquen".

"Obrir el finançament en aquests temps ja ha estat un error, obrir-lo com s'ha fet és senzillament un disbarat", ha assegurat.

Per Aznar, l'actual model d'Estat, "amb una administració hipertrofiada, no és financerament viable" i ha remarcar que "no és raonable continuar amb la centrifugació de l'Estat fins el punt de convertir-lo en un instrument incapaç de complir les funcions imprescindibles que té i que ha de seguir tenint encomandes".

"Les energies de la Nació avui lamentablement es troben disperses en afanys disgregadors i això dificultat extraordinàriament la sortida de la crisi", ha explicat Aznar i després ha censurat "l'espectacle" al que "estem assistint amb el finançament o amb el pla de subsidis al sector de l'automòbil".

També s'ha referit a les dificultats que hi ha per ensenyar "la llengua comuna de tots", qüestions que, segons ell, són manifestacions "molt clares de fins a quin punt hem arribat en la centrifugació de l'Estat".

Segons ell, això s'ha posat de manifest "de forma dramàtica" amb la impossibilitat de posar en marxa a Espanya unes mesures econòmiques raonables i impulsades des del govern", i que ha portat a que un "Estat residual" sigui incapaç de garantir la cohesió territorial.

Aznar ha opinat que la "desvertebració" de l'Estat portarà a que tot aquell govern que pretengui fer front a la crisi tingui avui "sèriament minvada la seva capacitat de reforma eficaç davant la crisi".

"Governar la nau és avui extremadament complicat, perquè la nau respon al timó amb moltes dificultats", ha dit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Es constitueix el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera