Política

Mas inclourà el dret a decidir sobre infraestructures i concert econòmic al programa de CiU si el TC retalla l'Estatut

Admet que si la sentència es adversa, quedarà demostrat que l'estat de les autonomies "està arribant a una estació de final de trajecte"

El president de CiU, Artur Mas, ha anunciat en una entrevista a l'ACN que un dels eixos del seu programa electoral per a les properes eleccions serà el dret a decidir en cas que el Tribunal Constitucional (TC) retalli l'Estatut. És més, el programa concretarà dues qüestions sobres les quals la federació creu que hi ha prou consens, com són les infraestructures i el concert econòmic. Mas ha admès que si la sentència es adversa, quedarà demostrat que l'estat de les autonomies "està arribant a una estació de final de trajecte". Per això, caldrà 'fer alguna altra proposta diferent perquè Catalunya pugui seguir evolucionant des del punt de vista del seu autogovern'.

Davant l'escenari probable, segons Mas, d'una sentència contrària a l'Estatut, el president de CiU ha opinat que es podrà constatar que l'estat de les autonomies "ha donat el que ha donat de sí". "S'ha fet una part del camí, però és evident que tot això està arribant a una estació de final de trajecte", ha argumentat el líder convergent, que ja va situar fa mesos el dret a decidir com un dels punts forts de la seva estratègia política. Ara, però, aquesta idea es trasllada al programa que la federació està preparant de cara a les eleccions catalanes. "Estarà al programa i per tant en els nostres compromisos amb el poble de Catalunya", ha dit.

De tota manera, Mas ha demanat no menysprear el camí des del punt de vista de l'autogovern que ha fet Catalunya dins de l'estat de les autonomies, camí que ara pot veure's alterat per la decisió del Tribunal Constitucional. En qualsevol cas, ha indicat que encara no es coneix la sentència i que si aquesta no retallés l'Estatut, llavors hi hauria "una altra oportunitat" i Catalunya podria continuar progressant dins del marc actual. "Però si això no passa i el TC es carrega l'Estatut d'una manera o una altra, la conclusió serà evident: les aspiracions del poble de Catalunya manifestades en referèndum no encaixen en l'actual sistema, no encaixen en l'actual Constitució, i alguna altra cosa haurem de fer", ha reblat.

Aquesta nova fase passaria per "transitar" de l'estat autonòmic al dret a decidir del poble de Catalunya, però sempre aplicant-lo als temes que més uneixen els catalans. En aquest moment, ha continuat, aquestes qüestions de consens són la gestió dels aeroports i dels trens i el concert econòmic. "Apliquem el dret a decidir sobre aquests temes i en el futur ja l'aplicarem sobre altres que vagin sorgint", ha defensat.

Mas ha al·legat que la gestió d'infraestructures des de Catalunya és un "element clau de cara a aixecar el país de la crisi", i també el concert és una qüestió essencial i que pot tenir el consens de la majoria de catalans. El president de CiU, però, no ha concretat la fórmula per aplicar el dret a decidir, tot i que ha advertit que la federació està intentant fer entendre al Govern l'error que suposa aprovar una Llei de consultes populars per via referèndum, és a dir, que calgui sempre el permís de l'estat per celebrar aquest tipus d'iniciatives. Segons Mas, cal una llei de consultes que permeti que les institucions puguin consultar el poble sobre temes importants.

"I aquí ens trobem curiosament que un partit com ERC, que es passeja dient que Catalunya ha de ser independent, quan fa una llei des del Govern, la llei de consultes, només la fa via referèndum, que vol dir que ho ha d'autoritzar Madrid", ha criticat. CiU rebutjarà la normativa si es queda tal com està, i la modificarà si torna a governar l'any 2010.

Límit de mandats
Un altre aspecte que s'inclourà en el programa electoral de CiU té relació amb els casos de corrupció que han colpejat la societat catalana els últims mesos. Si bé la federació ja fa anys que demana un procés de regeneració política, ara amb més motiu apostarà per recuperar la confiança de la gent, perquè "sense política, un país va a la deriva, i sense bona política es queda en la mediocritat". Això es pot fer de moltes maneres, ha dit, però una seria limitar els mandats, és a dir, "que la gent sàpiga que quan un es presenta per ser president no aspira a quedar-se anys i panys". En concret, Mas ha apostat per limitar els mandats a dos o tres. Així ho va concretar CiU en el programa del 2006 i ho tornarà a fer en el del 2010.

Campanya en to positiu

Però una cosa serà el programa i l'altra la campanya electoral. En aquest cas, Mas ha explicat que, per instrucció seva, serà una campanya "en to positiu", perquè el tripartit "ja no crea cap mena d'entusiasme, ni cap tipus d'il·lusió, ni cap tipus de confiança, ni tan sols entre la gent que el va votar". Segons el president de CiU, si el tripartit s'ha desgastat ell mateix, no s'ha d'insistir en la crítica. El que cal, ha dit, és crear una "corrent de confiança i il·lusió en el conjunt del país" i, per això, CiU muntarà una campanya que no sigui de confrontació dura amb el tripartit, sinó de "proposta positiva". "Volem parlar de projecte, de país, de programa, de coses a fer, de decisions a prendre, d'estil amb el qual ens hem de comportar, d'actituds'', ha argumentat.

En qualsevol cas, la campanya electoral de la federació es basarà en tres qüestions fonamentals, com són la superació de la crisi –primer objectiu de CiU-, defensar l'autogovern i guanyar en capacitat de decisió i defensar la dignitat de Catalunya com a país, perquè Catalunya "es mereix tornar-se a situar en aquest punt de respecte que moltes vegades havia inspirat i que en aquests moments no té".

Pel que fa a les llistes, Mas ha avançat que hi haurà renovació en alguns llocs, però "són canvis naturals", és a dir, que se substituiran caps de llista que ja han complert un cicle llarg. És el cas, ha dit, de Lleida, on l'exconseller Josep Grau va ser el numero u a les darreres eleccions, una persona que "fa molts anys que està en primeríssima línia". El mateix passa amb l'exalcalde de Tarragona Joan Miquel Nadal. "En aquests dos territoris és evident que un canvi hi haurà de ser, en altres llocs ja no és tan clar", ha apuntat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.