Política

ICV vol la dimissió del Rajoy i el Defensor del Poble

Jaume Bosch creu que haurien de plegar si el TC avala l'Estatut

El president del grup parlamentari d'Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), Jaume Bosch, ha afirmat aquest divendres que el seu partit demanarà la dimissió del president del Partit Popular, Mariano Rajoy i la destitució del Defensor del Poble espanyol, el socialista Enrique Múgica, si el Tribunal Constitucional (TC) emet una sentència que desestimi la majoria de les impugnacions que han presentat contra l'Estatut.

El PP va presentar recurs d'inconstitucionalitat al preàmbul i 125 articles de l'Estatut, i el Defensor del Poble va impugnar 111 articles. ICV considera això com un recurs a la totalitat de l'Estatut.

Bosch considera que l'Estatut és plenament constitucional i que els motius dels recursos són polítics, i afirma que una sentencia desfavorable pot fer inconstitucionals altres estatuts aprovats que tenen articles "calcats", com ara els d'Andalusia, Castella-La Manxa, l'Aragó i les Balears, textos aprovats amb el suport del PP. Bosch considera que suposaria "un greuge comparatiu terrible i kafkià" i que una sentencia desfavorable a l'Estatut de Catalunya obrirà les portes a la inconstitucionalitat dels altres estatuts aprovats.

Bosch ha demanat que "plegui" el Tribunal Constitucional i que sigui un nou TC el que dicti la sentència. Davant d'una possible sentència desfavorable, Bosch ha emplaçat als altres partits polítics de Catalunya a donar una resposta unitària i a fer una mobilització civil, perquè considera que "no s'estaria respectant la voluntat dels ciutadans catalans". Bosch planteja fer un ple extraordinari al Parlament de Catalunya com a resposta institucional a la sentència i una cimera de líders polítics convocada pel president Montilla. Per Bosch, el PP només busca carregar-se l'Estatut en la seva totalitat per motius polítics, perquè no va acceptar el resultat del referèndum.

El recurs del PP afecta el preàmbul i 125 articles: set del títol preliminar, 12 articles del títol I (Drets i Deures), deu articles del títol II (Institucions), onze articles del títol III (Poder Judicial a Catalunya), 49 articles del títol IV (Competències), 16 articles del títol V (Relacions Institucionals de la Generalitat), set articles del títol VI  (Finançament de la Generalitat), dos articles del títol VII (Reforma de l'AEC) i onze articles de disposicions addicionals i finals. En total, són 200 impugnacions

El Defensor del Poble, Enrique Múgica va impugnar 111 articles: tres del títol preliminar, 39 del títol I, un article relatiu al Síndic de Greuges del títol II, nou articles del títol III, 50 articles del títol IV, quatre articles del títol V, un article sobre la Comissió Mixta d'Afers Exteriors Fiscals del títol VI i quatre disposicions addicionals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.