Política

Els socialistes es queden sols amb la retallada i apujaran impostos "als que més tenen"

Els socis de tripartit critiquen amb contundència la retallada de sous a funcionaris i la congelació de les pensions, tot i la defensa se Montilla

El terratrèmol provocat pel pla de mesures anunciades pel govern espanyol aquesta setmana amb l'objectiu de retallar el dèficit públic amenaça amb rèpliques al govern català. Aquest dissabte els socis dels socialistes al govern han criticat amb contundència la retallada de sous a funcionaris una mitjana del 5% i la congelació de les pensions, sense tenir en compte que el president de la Generalitat, José Montilla, ha repetit –com ja anunciava ahir el conseller d'Economia, Antoni Castells– que mesures estrella del govern del PSOE com la Llei de la Dependència s'hauran d'aplicar més lentament.

Tampoc no ha servit de res que els socialistes hagin reiterat que pagaran més els que més guanyen, ni tampoc que el ministre de Foment, José Blanco, hagi anunciat en una entrevista a Onda Cero que l'executiu espanyol estudia apujar els impostos "als que més tenen" a partir de l'any que ve.

ERC demana que ZP sigui valent
Esquerra Republicana de Catalunya ha estat el soci de govern català que s'ha expressat amb més contundència contra les mesures. El president del partit, Joan Puigcercós, ha demanat al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que redueixi despesa militar en lloc de retallar sous i drets socials.

En declaracions després de votar en la consulta de la Diagonal, Puigcercós, ha demanat a Zapatero que "sigui valent i digui la veritat", i assumeixi públicament que aquesta no serà la darrera retallada que haurà de fer, perquè Europa li exigirà més mesures. Això sí, el republicà li ha demanat que prengui les decisions "allà on les ha de prendre", i ha proposat retallar fins a cinc ministeris i, especialment, reduir la despesa del de Defensa. "Segurament, la ministra Chacón haurà de viatjar menys", ha dit.

ICV s'hi nega per principis

La portaveu del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha assegurat que el seu grup no està d'acord "en absolut" amb la filosofia que suposa la retallada de sous dels funcionaris i que el seu grup està 'en contra de la mesura per si'. Camats ha afegit que si finalment es veuen forçats a aplicar la mesura, és "evident" que els sous més alts de l'administració pública són "els primers i els que més s'han de retallar". Camats ha dit que, si s'aplica, haurà de ser de forma "progressiva" i fent pedagogia.

CiU no donarà un xec en blanc

Pel que fa al principal partit a l'oposició a Catalunya, Convergència i Unió també critica amb contundència la retallada. El secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya, Artur Mas, ha assegurat que s'hauria pogut evitar si els dirigents socialistes no haguessin estat de "festa i xerinola" en l'època de bonança. Per aquest motiu, ha afirmat que Convergència i Unió no donarà cap "xec en blanc" al govern espanyol per fer-les. Mas, d'altra banda, ha reiterat al PSOE que busqui un substitut per José Luis Rodríguez Zapatero.

El PP vol una moció de confiança
A Espanya, els atacs també li plouen de totes bandes a Zapatero. El líder del principal partit a l'oposició, el popular Mariano Rajoy, ha insinuat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hauria de presentar una moció de confiança al Congrés dels Diputats. Sense dir-ho directament ha demanat a Zapatero que expliqui quin serà el programa del seu govern pels pròxims dos anys i amb quins suports parlamentaris comptarà per tirar-ho endavant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona