Política

Xina demana a Obama que cancel·li la reunió amb el Dalai-lama

El president dels EUA ha anunciat que es trobarà amb el líder tibetà el 18 de febrer

La Xina ha exigit als EUA que suspenguin de manera immediata la reunió entre el president nord-americà, Barack Obama, i el Dalai-lama, segons ha informat aquest divendres el portaveu del ministeri d'Afers Exteriors, Ma Zhaoxu, en unes declaracions recollides per l'agència oficial Xinhua.

"La Xina s'oposa fermament a la visita del Dalai-lama als EUA i a qualsevol contacte que pugui tenir amb líders europeus", ha afegit el portaveu. També ha demanat als EUA que "comprenguin la gran sensibilitat de les qüestions relacionades amb el Tibet, i que compleixin amb el seu compromís de reconèixer el Tibet com a part de la Xina i s'oposin a la seva independència".

El portaveu presidencial de la Casa Blanca, Robert Gibbs, va informar aquest dijous que el president Obama rebrà el Dalai-lama el 18 de febrer.

Obama va rebutjat trobar-se amb el líder espiritual tibetà durant l'última visita que va fer a Washington l'any passat per evitar tensions diplomàtiques amb Pequín abans de la visita d'Estat que va fer a la Xina el novembre passat.

Durant aquell viatge, va insistir a les autoritats xineses que en un futur es reuniria amb el Dalai-lama, defensor de l'autonomia tibetana i a qui Pequín acusa de buscar la independència d'aquest territori.

El govern xinès qualifica el líder tibetà de separatista, mentre que ell busca més autonomia per al Tibet i un augment del territori a la regió, ja que Pequín considera que el Tibet té 1,2 milions de quilòmetres quadrats al sud-oest del país, mentre que els cercles pròxims al Dalai-lama inclouen al Tibet zones d'altres províncies xineses on viuen tibetans, que representen almenys un milió més de quilòmetres quadrats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.