Política

El primer ministre de la Xina alerta que en una confrontació amb els EUA tots dos perdrien

Wen Jiabao considera que Washington va deteriorar les relacions al reunir-se amb el Dalai Lama. No obstanta això, advoca pel diàleg

El primer ministre xinès, Wen Jiabao, ha admès avui que les relacions entre la Xina i els Estats Units s'han deteriorat a causa de casos recents com la reunió del president Barack Obama amb el Dalai Lama. Dit això, però, Jiabao ha advocat pel diàleg, "per què en una confrontació, ambdós seríem perdedors".

En qualsevol cas, considera que Washington és responsable que les relacions s'hagin tibat i que hauria de prendre mesures per a reparar-les.

L'arribada d'Obama a la presidència va significar, segons ha explicat el primer ministre xinès, un bon començament de les relacions bilaterals amb Xina, però diverses qüestions han canviat la situació. Una d'aquestes qüestions ha estat la recent visita als Estats Units del Dalai Lama, líder del Tibet a l'exili; i una altra, la venda d'armes nord-americanes a Taiwan. I a tot això s'afegeix el malestar generat pel control que imposa Pequín sobre internet.

Amb tot, Jiabao considera que és Washington qui ha d'esforçar-se per millorar els contactes. Al seu entendre, no obstant això, la relació de la Xina amb els Estats Units és per a Pequín "el llaç més important" amb un altre país, i admet que "va més enllà de la relació bilateral perquè afecta a tot el món".

Per això, el primer ministre xinès ha instat a Washington que respecti els comunicats conjunts signats entre ambdós països quan van establir les seves relacions diplomàtiques en els anys 70 "amb la finalitat de restaurar i millorar els llaços". I concedeix que "sempre serà millor el diàleg que la confrontació".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.