Política

Sarkozy remodelarà el govern després de les eleccions regionals

El president francès fa una ronda de contactes amb alts càrrecs del seu executiu, entre els quals el primer ministre, François Fillons, per avaluar el mal resultat aconseguit als comicis

El president francès, Nicolas Sarkozy, està mantenint aquest dilluns diverses consultes amb alts càrrecs del partit ha començat amb el primer ministre, François Fillon, davant una més que provable remodelació del govern després dels resultats de les eleccions regionals, en què ha perdut la majoria de dretes.

Fillon, que ha estat gairebé una hora i mitja a l'Elisi, no ha presentat la dimissió a Sarkozy, malgrat que aquest diumenge ha assumit "la seva part de responsabilitat" en el fracàs en les regionals de la seva formació, la Unió per una Majoria Popular (UMP), i tot i que hauria volgut fer encara que només fos com un gest formal, segons alguns consellers del primer ministre.

Ni l'Elisi ni el gabinet del cap de l'executiu han donat detalls del contingut de la discussió, ni sobre eventuals canvis en el govern, que el secretari general de la presidència, Claude Guéant, ja havia avançat dissabte passat que es produirien "ràpidament", i que serien "modestos" i "tècnics".

A la reunió Sarkozy-Fillon s'hi ha sumat en la seva fase final el diputat François Baroin, també de la UMP i conegut per la seva proximitat amb l'anterior president francès, Jacques Chirac, amb qui havia estat ministre.

A l'espera d'anuncis de remodelacions governamentals o d'alteracions en el ritme o en el caràcter de les reformes, Sarkozy ha continuat amb la sèrie de consultes amb el cap del grup parlamentari de la UMP en l'assemblea nacional, Jean-François Copé.

Copé també estarà a la reunió que aquesta tarda tindrà a l'Elisi amb els presidents de les dues cambres i amb el cap del grup en el Senat.

Al mateix temps, la primera secretària del Partit Socialista (PS), Martine Aubry, ha reunit als caps de llista de la seva formació que van ser presidents de les regions en les que ha guanyat l'esquerra per "homenatjar-los i debatre amb ell la forma de seguir treballant pels francesos"

Al migdia no estava clar si a la reunió dels barons socialistes aniria l'anterior candidata presidencial, Ségolène Royal, que havia revalidat la seva victòria en les regionals i tornarà a ser la presidenta de Poitou-Charentes, i que manté una forta rivalitat amb Aubry pel control del partit.

En la segona volta dels comicis regionals, la UMP es va quedar amb un molt pobre 35,5% dels vots i només governarà en tres de les 26 regions del país: Alsàcia, la Guaiana (al Carib), i a l'illa de Reunion (a l'Índic).

L'esquerra, que ha aconseguit un resultat històric del 54,1% dels vots (no havia arribat a un percentatge tan alt des del 1981), estarà al capdavant de les altres 23 regions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid