Política

El Partit Socialista s'imposa a Sarkozy a les eleccions regionals franceses

La victòria de l'exdirigent del PSF George Frêche a la Catalunya Nord provoca preocupació sobre l'actitud de l'administració respecte a la cultura i la llengua

El Partit Socialista ha estat el vencedor de les eleccions regionals franceses, segons les primeres estimacions de vot emeses a les vuit del vespre, l'hora en què s'han tancat els col·legis electorals. En la segona volta de les regionals, els socialistes haurien aconseguit un 54,3% dels vots, mentre que la Unió per un Moviment Popular del president de la República, Nicolas Sarkozy, s'hauria quedat amb un 36,1%, un important però anunciat retrocés.

Al Llenguadoc-Rosselló, a la Catalunya del Nord, el partit de George Frêche hauria obtingut també la victòria, amb un 53,3% de les paperetes. Mentrestant, el Front Nacional, la força política de Jean-Marie Le Pen, s'ha quedat amb un 8,7% dels vots.

La participació en les eleccions regionals franceses, que celebraven la segona volta aquest diumenge, era d'un 43,7% a mitja tarda i experimentava un increment d'un 4 per cent en relació a la de la primera volta a la mateixa hora i, sense ser important, deixava enrere el fantasma de l'abstenció rècord del 53,6% de diumenge passat.

Els francesos havien de votar la renovació dels Consells Regionals. La conservadora UMP (Unió per un Moviment Popular) del president Nicolas Sarkozy (26,3%) ha confirmat la tendència a la baixa que va fer palesa la primera volta en benefici de l'esquerra liderada pel Partit Socialista de Martine Aubry, en una aliança amb els ecologistes i el Front d'Esquerres comunista.

Preocupació a la Catalunya Nord

Els partits catalanistes han lamentat la victòria de George Frêche a les eleccions regionals pel Llenguadoc-Rosselló. Els presidents de CDC i ERC a la Catalunya del Nord coincideixen a afirmar que l'exsocialista no defensarà els interessos dels catalans del nord i que tampoc ho farà amb els drets culturals i lingüístics.

Des de CDC, el seu president, Jordi Vera, assenyala "l'abandó" en què Frêche ha sumit la Catalunya del Nord, i el dirigent d'ERC Joan Ridaura assumeix que seran els partits catalanistes els que hauran de continuar lluitant pels drets lingüístics i culturals perquè Frêche "no farà absolutament res per evitar la lenta mort i degradació de la nostra llengua i cultura".

La victòria de l'exmembre del Partit Socialista francès (PS) estava quasi cantada després d'aconseguir una àmplia representació a la primera volta de les eleccions regionals (34,2% dels vots). Segons les primeres estimacions dels resultats de la segona volta, Frêche hauria aconseguit els 53,3% dels vots a la Catalunya del Nord. El sistema electoral francès compta amb dues voltes. Per superar la primera, cal una representativitat mínima del 10% dels vots, uns valors que no van assumir cap dels dos partits catalanistes de la Catalunya del Nord, ERC i CDC.

George Frêche va ser expulsat del partit socialista per unes declaracions racistes l'any 2007 i ara ha presentat una candidatura dissident per a les eleccions regionals que ha esta la més votada a la regió del Llenguadoc-Rosselló i ha tombat la que encapçalava l'alcaldessa socialista de Montpeller, Hélène Mandroux.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona