Política

El Partit Socialista s'imposa a Sarkozy a les eleccions regionals franceses

La victòria de l'exdirigent del PSF George Frêche a la Catalunya Nord provoca preocupació sobre l'actitud de l'administració respecte a la cultura i la llengua

El Partit Socialista ha estat el vencedor de les eleccions regionals franceses, segons les primeres estimacions de vot emeses a les vuit del vespre, l'hora en què s'han tancat els col·legis electorals. En la segona volta de les regionals, els socialistes haurien aconseguit un 54,3% dels vots, mentre que la Unió per un Moviment Popular del president de la República, Nicolas Sarkozy, s'hauria quedat amb un 36,1%, un important però anunciat retrocés.

Al Llenguadoc-Rosselló, a la Catalunya del Nord, el partit de George Frêche hauria obtingut també la victòria, amb un 53,3% de les paperetes. Mentrestant, el Front Nacional, la força política de Jean-Marie Le Pen, s'ha quedat amb un 8,7% dels vots.

La participació en les eleccions regionals franceses, que celebraven la segona volta aquest diumenge, era d'un 43,7% a mitja tarda i experimentava un increment d'un 4 per cent en relació a la de la primera volta a la mateixa hora i, sense ser important, deixava enrere el fantasma de l'abstenció rècord del 53,6% de diumenge passat.

Els francesos havien de votar la renovació dels Consells Regionals. La conservadora UMP (Unió per un Moviment Popular) del president Nicolas Sarkozy (26,3%) ha confirmat la tendència a la baixa que va fer palesa la primera volta en benefici de l'esquerra liderada pel Partit Socialista de Martine Aubry, en una aliança amb els ecologistes i el Front d'Esquerres comunista.

Preocupació a la Catalunya Nord

Els partits catalanistes han lamentat la victòria de George Frêche a les eleccions regionals pel Llenguadoc-Rosselló. Els presidents de CDC i ERC a la Catalunya del Nord coincideixen a afirmar que l'exsocialista no defensarà els interessos dels catalans del nord i que tampoc ho farà amb els drets culturals i lingüístics.

Des de CDC, el seu president, Jordi Vera, assenyala "l'abandó" en què Frêche ha sumit la Catalunya del Nord, i el dirigent d'ERC Joan Ridaura assumeix que seran els partits catalanistes els que hauran de continuar lluitant pels drets lingüístics i culturals perquè Frêche "no farà absolutament res per evitar la lenta mort i degradació de la nostra llengua i cultura".

La victòria de l'exmembre del Partit Socialista francès (PS) estava quasi cantada després d'aconseguir una àmplia representació a la primera volta de les eleccions regionals (34,2% dels vots). Segons les primeres estimacions dels resultats de la segona volta, Frêche hauria aconseguit els 53,3% dels vots a la Catalunya del Nord. El sistema electoral francès compta amb dues voltes. Per superar la primera, cal una representativitat mínima del 10% dels vots, uns valors que no van assumir cap dels dos partits catalanistes de la Catalunya del Nord, ERC i CDC.

George Frêche va ser expulsat del partit socialista per unes declaracions racistes l'any 2007 i ara ha presentat una candidatura dissident per a les eleccions regionals que ha esta la més votada a la regió del Llenguadoc-Rosselló i ha tombat la que encapçalava l'alcaldessa socialista de Montpeller, Hélène Mandroux.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.