Política

Sarkozy anuncia una llei per prohibir el vel integral a França

El president francès mantindrà les reformes previstes malgrat els mals resultats electorals

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha anunciat aquest dimecres que el govern prohibirà per llei el vel integrat, conegut com a burqa, a França. "És contrari a la dignitat de la dona i la nostra resposta és la seva prohibició", ha dit Sarkozy.

El president francès ha pronunciat una elocució prèvia al consell de ministres, en què ha valorat la situació política després de la derrota a les urnes. Sarkozy ha atribuït el mal resultat electoral al fet que els francesos sentin que les reformes governamentals no es tradueixen en canvis reals en la vida quotidiana. El president francès ha defensat, però, que el pitjor seria aturar les reformes pels resultats electorals i ha dit que cal actuar amb "sang freda".

"Durant massa temps hem suportat els atemptats a la laïcitat i a la discriminació de la dona, i això ja no es pot permetre més", ha dit el president Sarkozy en el primer discurs sobre la situació política del país després de la derrota a les urnes.

Sarkozy, que ja ha expressat en d'altres ocasions el seu rebuig al burqa, ha anunciat aquest dimecres que el govern presentarà un projecte de llei davant l'Assemblea Nacional abans del mes de juny. Una comissió especial d'aquesta càmera legislativa ja va concloure el passat gener que el vel integral havia de ser prohibit almenys en els llocs públics.

Els comicis
En les eleccions regionals del diumenge els francesos van donar l'esquena al partit presidencial, la Unió per un Moviment Popular (UMP), que només va recollir el 36% dels vots. Per a Sarkozy, aquest resultat, sumat a l'abstenció "extremadament elevada" del 49%, mostra tot allò que els francesos senten "en un moment de crisi financera, econòmica i agrícola".

El president Sarkozy ha fet una defensa de les reformes que ha introduït en els darrers tres anys de presidència i ha lamentat que, per culpa de la crisi internacional, els francesos no sentin que els canvis els hagin beneficiat. "La crisi ha impedit veure els efectes positius de les reformes", ha assegurat el president.

El cap d'Estat francès ha considerat, però, que "res seria pitjor pel país que canviar de cop les polítiques cedint a l'agitació pròpia dels períodes electorals". Les conseqüències de la crisi financera i la necessitat "d'aprendre la lliçó del que ha passat" exigeix "sang freda", ha dit Sarkozy.

El president francès respon així a les exigències del principal partit de l'oposició, que des de diumenge li reclama que escolti el missatge de les urnes i canviï "profundament" de política.

Tot i la defensa de la continuïtat de les reformes previstes, Sarkozy ja ha renunciat a la polèmica "taxa de carboni", impost amb què volia gravar el consum de CO2 a particulars i empreses. També ha sacrificat al ministre de Treball, Xavier Darcos, després que perdés les eleccions a la regió Aquitània. La dimissió de Darcos és significativa perquè havia de ser l'encarregat de dur a terme la reforma de les jubilacions, que desperta reticències entre l'oposició i els sindicats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.