Política

El Congrés vota contra la supressió de l'impost de successions que proposava CiU

ERC havia donat suport a la tramitació parlamentària de la iniciativa amb l'objectiu de "recompondre" l'aplicació del tribut, sense eliminar-lo

El ple del Congrés ha rebutjat aquest dimartrs una proposició de llei de CiU per suprimir l'impost de successions i donacions per a familiars directes a partir de 2010. ERC havia donat suport a la iniciativa en el Congrés de Diputats“per recompondre” aquesta figura impositiva en el tràmit parlamentari.

La presa en consideració de la iniciativa de CiU ha estat finalment rebutjada per 166 vots a 172. A favor de la proposta, hi han votat CiU, el PP, el PNB, ERC i Coalició Canària. S'hi han oposat el PSOE, IU-ICV, el BNG i UPyD.

La proposta de CiU  topava frontalment amb la política fiscal que manté el govern de la Generalitat i a les línies que defensa el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells.
El portaveu adjunt de la federació, Josep Sánchez Llibre, ha reivindicat, durant el debat, la supressió d'aquest “peatge de la mort” com una mesura destinada a evitar la “voracitat fiscal sense límits” de la Hisenda pública i aconseguir un “equilibri fiscal” en tot el territori espanyol. Segons Sánchez Llibre, es tracta d'evitar que hi hagi “deslocalitzacions” de patrimoni entre autonomies que no tenen l'impost o el tenen bonificat respecte a d'altres que sí el tenen, com és el cas de Catalunya.

ERC, a través del seu portaveu, Joan Ridao, s'ha mostrat partidari de la proposta de CiU “per recompondre” aquesta figura impositiva i recuperar el seu factor de progressivitat. Per contra, el portaveu d'ICV, soci també del govern català, s'ha oposat a la mesura recordant que és una competència de la Generalitat i advertint que això implicaria una retallada de 700 milions d'euros en plena crisi.

Un impost conflictiu
El conseller d'Economia , Antoni Castells, va remarcar la setmana passada que la Generalitat ha apostat per la reforma de la taxa però no per la seva eliminació, com reclamen CiU i PP i també l'Associació contra l'impost de successions. Castells va reconèixer que l'impost, tal com està configurat, "provoca situacions de vegades injustes", sobretot perquè en altres comunitats s'ha eliminat. No obstant, considera que "té la seva raó de ser i té un paper important des del punt de vista de la justícia social", i que aquesta figura es manté en la majoria de països.

Tot i que el programa de l'actual govern català recollia una reforma d'aquest polèmic impost, Castells ha reconegut en diverses ocasions que no creu que es pugui fer realitat en el temps que queda de legislatura, encara que no ho ha descartat definitivament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.