Política

Puigcercós demanarà a Montilla que rebaixi l'impost de successions

Esquerra vol arrencar el compromís del president perquè no es penalitzi les classes mitjanes. Prepara una proposta de resolució que de moment no té el suport del PSC

Entre les mesures que planteja Esquerra per afrontar la crisi hi ha la reformulació de l'impost de successions en forma de rebaixa perquè no penalitzi les classes mitjanes i no gravi en aquells casos en què es rebin patrimonis modestos.

La mesura figura a l'acord de govern del tripartit, però no s'ha executat, i els republicans volen arrencar avui de José Montilla el compromís d'una modificació. No es tracta d'eliminar el tribut -ERC no n'és partidària-, sinó de fer una rebaixa per trams. Així ho reclamarà el president de la formació, Joan Puigcercós, durant el torn de rèplica en el cara a cara amb el president de la Generalitat.

La rebaixa de l'impost de successions és una mesura que el conseller d'Economia, Antoni Castells, no descarta. De fet, fonts republicanes apunten que el conseller i Montilla podrien desmarcar-se amb l'anunci d'una reformulació abans de l'estiu, a pocs mesos de l'inici de la campanya electoral. D'aquí que intentin ara avançar-s'hi.

La formació ja treballa en la redacció d'una proposta de resolució que en planteja la reforma per sotmetre a votació demà, un cop acabat el debat. Segons les mateixes fonts, la intenció és tirar endavant la resolució, tant si s'acaba consensuant amb els socis del tripartit com si no. CiU aposta per la supressió d'aquest tribut, de manera que fàcilment podria donar suport a la proposta.

Les formacions que donen suport al govern acabaran de consensuar avui les propostes que demà se sotmetran a votació. La crisi i l'acció de govern centren la major part de les propostes i no es descarta que hi hagi algun pronunciament sobre la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Fins i tot hi podria haver alguna proposta de suport a les consultes, encara que no és clar que ni CiU ni Esquerra hi vulguin jugar.

La federació nacionalista va voler esperar a sentir el discurs de Montilla abans de plantejar propostes. N'hi haurà sobre la crisi i la defensa de l'autogovern i probablement algun document que burxi en la diferència de criteri entre els membres del tripartit. La formació que lidera Artur Mas va qualificar ahir el discurs del president de la Generalitat de "resignat i a la defensiva" i el va considerar més propi d'un secretari d'organització que del cap d'un executiu. Avui serà Mas qui llanci la seva alternativa en el debat a l'hemicicle.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El ministeri atribueix íntegrament als Mossos el fracàs de la detenció de Puigdemont

barcelona
política

Aragonès munta la seva oficina d’expresident

barcelona
Política

Mor Miquel Pons Victori, batlle de Sant Lluís entre el 2001 i el 2003

política

Turull també augura més protagonisme de Puigdemont a JxCat

barcelona
estats units

Trump busca frenar l’auge de Harris impulsant la campanya amb l’ajuda de Musk

barcelona
Gemma Grabalosa
Portaveu de Junts, a l’oposició de Sant Feliu de Pallerols

“Seguim a l’oposició pel deute que tenim amb el poble”

Sant Feliu de Pallerols
guerra a gaza

L’ONU condemna el “devastador” atac d’Israel contra l’escola Al Tabaín a Gaza

barcelona
política

Salellas demana al nou govern que posi el focus en el nou Trueta i en l’habitatge

girona
veneçuela

El TPI investiga possibles crims a Veneçuela després de les presidencials

barcelona