Política

Òmnium ja treballa per la marxa unitària contra el TC

L’entitat cultural espera comptar amb la presència de Pujol, Maragall, Barrera i Rigol al primer rengle, mentre que Esquerra s’hi suma i demana al PSC que s’hi afegeixi

La protesta contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut va agafant cos. Òmnium Cultural ja està treballant per articular una marxa unitària de protesta, en la línia de la que va proposar a l’AVUI Pasqual Maragall en un article diumenge passat. El president d’Òmnium, Jordi Porta, ha expressat la seva intenció que la manifestació estigui encapçalada pels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Maragall, i també els expresidents del Parlament Heribert Barrera i Joan Rigol.

Reacció de dignitat
Òmnium Cultural planteja la protesta com una reacció de dignitat democràtica, perquè creu que el Constitucional no hauria ni tan sols d’avaluar un Estatut aprovat per dos parlaments i referendat pel poble de Catalunya. Per tant, prepara la marxa independentment de quina sigui la retallada de l’alt tribunal. “Nosaltres partim de la base que el TC no ha de dir res”, remarca Porta.

La històrica entitat catalanista, que va iniciar els contactes per la marxa abans de l’estiu, els intensificarà al setembre. No ha decidit encara si la protesta es farà abans de conèixer-se la sentència o després. En tot cas, serà independent i complementària a la reacció política. “Nosaltres volem una resposta massiva de la societat civil, i és evident que a més hi haurà d’haver la resposta política. La manifestació no impedeix que calgui que el Parlament es pronunciï després sobre la sentència”, afegeix Porta.

Després que el cap de setmana el líder de CiU, Artur Mas, va sumar-se a la protesta unitària apuntada per Maragall, l’expresident Pujol no descarta ser-hi present, segons han apuntat a l’AVUI fonts pròximes a l’expresident. L’exdirigent de CiU decidirà la seva actuació d’acord amb el seu partit, però es pensa pronunciar sobre la sentència, com ja va fer al juliol en contra del model de finançament en considerar que vulnera l’Estatut.
ERC també es va sumar ahir a la possible manifestació, per boca del seu portaveu, Ignasi Llorente. “Qualsevol resposta des del consens i la unitat tindrà el suport d’ERC”, va declarar, mentre demanava al PSC que s’afegeixi a la possible manifestació.

CCOO, UGT, Unió de Pagesos i l’Institut d’Estudis Catalans ja van participar en un acte l’any passat organitzat per Òmnium Cultural per qüestionar la legitimitat del TC per tocar l’Estatut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navàlnaia a la llista de “terroristes”

Barcelona
Estat francès

Un foc afecta l’agulla de la catedral gòtica de Rouen

Barcelona