Política

Un partit secessionista flamenc lidera la cursa electoral a Bèlgica

El soci minoritari del dimitit govern supera els democristians i obté el 26% d’intenció de vot, segons un sondeig. La nova cap del CD&V de Leterme replica que el 85% de Flandes vol seguir unit a Valònia

El primer partit de Bèlgica no vol Bèlgica. Els independentistes flamencs de l’N-VA podrien guanyar les eleccions anticipades del 13 de juny amb el 26% dels vots, segons revela una enquesta publicada ahir pel rotatiu francòfon Le Soir.

L’N-VA era fins ara el soci electoral minoritari del premier Yves Leterme, però tot apunta que el petit es menjarà el gran i que hi haurà sorpasso: els democristians flamencs del CD&V perdran el lideratge i trauran el 19,5% dels sufragis, tres punts per sota del resultat de fa tres anys. L’editorial del diari neerlandòfon Standaard ja ha batejat el líder de l’N-VA, Bart De Wever, com “el nou messies”.

Però els de l’N-VA, que el 2007 només van rebre el 13% dels vots –la meitat de suport–, no són els únics que reivindiquen l’escissió, farts del bloqueig i la sagnia fiscal valona: el Vlaams Belang, la ultradreta independentista flamenca, rebrà un 10,3% dels sufragis. Aquests resultats confirmarien els temors que l’avançament electoral empitjoraria la crisi política més greu de la història de Bèlgica i duria el plat pays a un cul-de-sac. Si De Wever fos el proper primer ministre, no podria impulsar una reforma a fons de l’Estat que eviti el divorci i que sigui acceptada per la comunitat francòfona. Les negociacions per formar nou govern serien més complicades que fa tres anys, quan Leterme va trigar nou mesos des que va guanyar les eleccions fins que va ser nomenat premier.

Vot de càstig als grans
El CD&V, liderat per Marianne Thyssen, relleu del dimitit Leterme, va respondre ahir a l’ensurt demoscòpic traient-se de la màniga una altra enquesta que xifra en només el 15,4% els flamencs que volen la independència. Surrealisme belga: no volen la secessió, però votaran un partit que reivindica que Flandes sigui un Estat membre de la Unió Europea. Els analistes interpreten aquest auge del suport a l’N-VA com un vot de càstig als partits flamencs tradicionals, a Leterme però també a l’Open VLD d’Alexander De Croo, que ha gosat trencar el govern en plena crisi econòmica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.