Política

El retorn per sorpresa de Zelaya dispara la tensió a Hondures

El president legítim es refugia a la legació diplomàtica del Brasil i anuncia que “ningú” el farà marxar del país

Vuitanta-sis dies després de ser enderrocat, Manuel Zelaya va aconseguir ahir donar un nou cop d’efecte i es va presentar per sorpresa a Tegucigalpa, la capital d’Hondures, on va anunciar que es trobava refugiat a l’ambaixada del Brasil al mateix temps que va assegurar que aquest cop “ningú” el “tornaria a treure” del seu país.

Des de la legació diplomàtica, el president deposat va anunciar que el seu objectiu és dialogar per superar la crisi causada per la seva defenestració i va assegurar que no renunciaria a sotmetre’s a la justícia.

“Sóc un home pacífic, dialogant i practico la no-violència”, va proclamar el deposat president hondureny en la seva primera al·locució a la premsa. “No tinc por de la justícia”, va assegurar Zelaya, que va afirmar que “respondria” amb relació a les ordres de captura que pesen sobre ell per delictes polítics i comuns.

Pàtria, restitució o mort
Manuel Zelaya, després d’agrair “d’una manera honesta i sincera” el suport rebut per la delegació brasilera i pel president i el canceller del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva i Celso Amorim, respectivament, va anunciar que el seu retorn a Hondures estava presidit per la consigna “pàtria, restitució o mort” i va assegurar davant milers de seguidors que es van concentrar davant de l’ambaixada brasilera que “a partir d’ara ningú” els tornaria “a treure d’aquí”.

Toc de queda
La reacció del govern de facto presidit per Roberto Micheletti, després d’unes hores de confusió, va ser decretar el “toc de queda a tot el país” des de les quatre de la tarda de dilluns (hora local) fins a les set del matí d’aquest dimarts i demanar formalment al govern brasiler que lliurés Zelaya a la justícia hondurenya. Per la seva part, Zelaya va fer una crida als simpatitzants en què els demanava que s’acostessin al recinte de l’ambaixada per organitzar-se amb el propòsit de “protegir-nos, cobrir-nos i evitar qualsevol malentès” i per “reconstruir la democràcia”.

L’arribada de Zelaya a Hondures va ser confusa i va ser negada en un primer moment per fonts oficials hondurenyes. “Zelaya està tranquil en una suite d’un hotel de Nicaragua”, va assegurar Micheletti poc abans que transcendís que Zelaya era a l’ambaixada del Brasil.

El mateix Zelaya, que no va donar detalls sobre com va arribar a la capital, sí que va assegurar que havia hagut de fer “mil proeses” i un periple de més de 15 hores per poder entrar a Hondures.

Per la seva banda, Hillary Clinton, secretària d’Estat dels EUA, va fer una crida al diàleg entre les parts i va assenyalar que el retorn de Zelaya podria ser una oportunitat per resoldre la crisi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona