Política

El ministre de Foment anuncia que definirà el model de gestió del Prat abans de final d'any

Blanco i Nadal fan palès que continuen les diferències sobre l'aeroport entre el govern espanyol i la Generalitat mentre anuncien el final de la negociació del traspàs de Rodalies

El ministre de Foment, José Blanco, ha anunciat aquest dimarts a Barcelona que els principals aeroports espanyols, entre ells el Prat i Barajas, seran gestionats en un futur per una societat mercantil en la qual les comunitats autònomes, els ajuntaments i les cambres de comerç "tindran un pes determinant en la seva gestió i presa de decisions".

José Blanco ha participat aquest dimarts en una conferència col·loqui a Barcelona, juntament amb Joaquim Nadal. El titular de Foment ha explicat que té previst d'informar al Consell de Ministres, abans que acabi aquest any, sobre el nou model de gestió aeroportuari i ha assegurat que es complirà amb el compromís estatutari del traspàs de Rodalies a la Generalitat, que es materialitzarà el 21 o el 22 de desembre.

El ministre ha confirmat que l'empresa d'aeroports espanyols, AENA, se segregarà en dues companyies per separar la navegació aèria de la gestió de les infraestructures. El canvi de model busca "una millora en l'eficiència del sistema" i una reducció en les tarifes dels aeroports. Segons el ministre, l'Estat té les taxes i el sistema de navegació més car de l'entorn, fet que resta competitivitat a les línies aèries. El canvi de model de gestió obeeix, també, a donar resposta en l'àmbit de Catalunya a la "sensibilitat" i a l'expectativa que s'havia generat, i al desig del govern català de tenir aquest model de gestió aeroportuària, ha dit Blanco.

Nadal: "El tema aeroportuari s'ha mogut"
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha declarat que "tots els temes" pendents entre Foment i Catalunya "avancen bé". El conseller ha destacat la imminència de l'acord de la transferència de Rodalies. En aquest context, i referint-se a la gestió de l'aeroport del Prat, ha dit que "un tema que ha estat anunciat per finals d'any, vull dir que està més verd que Rodalies i més madur que alguns esperen". En el mateix to enigmàtic, Nadal s'ha limitat a assenyalar que "el tema aeroportuari s'ha mogut".

La determinació del model de gestió del Prat és un dels grans temes pendents en matèria d'infraestructures entre les administracions espanyola i catalana. Mentre la part catalana ha insistit reiteradament a exigir una participació "determinant" en la gestió de la instal·lació, que permeti determinar l'orientació comercial i com a nus de primer ordre internacional, Foment n'ha prioritzat la privatització. El pes, doncs, de les institucions catalanes en els òrgans rectors de l'aeroport del Prat és el punt de desacord.

Traspàs de Rodalies
El ministre ha garantit que el complirà el compromís estatutari del traspàs de Rodalies abans de que finalitzi l'any. Blanco ha dit que la propera setmana es celebrarà la comissió mixta per plasmar el compromís adquirit en matèria de competències transferides. En aquest sentit ha afirmat que l'acord està "pràcticament tancat", fins al punt que ha donat el traspàs per "fet".

El ministre ha recordat l'aposta del govern espanyol pel transport ferroviari de mercaderies, i s'ha compromès a tenir en el proper trimestre un calendari d'execució de les obres del corredor mediterrani. En aquest sentit, ha dit que es celebrarà una conferència sectorial amb tots els consellers d'Obres Públiques de l'Estat per donar un impuls al transport ferroviari de mercaderies.

Connexió ferroviària amb Europa
D'altra banda, Blanco ha dit que s'aprofitarà la presidència espanyola de la Unió Europea per refermar el compromís de les connexions de transport amb França, ja que actualment l'economia de l'Estat té un dèficit de connectivitat amb les principals plataformes logístiques i ports.

Nadal ha estat l'encarregat de fer la presentació del titular de Foment, del qui ha dit que "té fermesa de conviccions, lleialtat institucional i capacitat de concretar decisions polítiques importants". "Blanco té un alt sentit de la política", ha remarcat el conseller Nadal, al temps que ha dit que el dirigent del PSOE "sap el què necessiten els ciutadans". El conseller de Política Territorial ha ressaltat "l'olfacte polític" de Blanco.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.