Política

Vic fa marxa enrere i només delatarà els immigrants sospitosos d'haver comès un delicte

El tripartit que governa a l'Ajuntament recupera la pau interna amb aquesta fórmula. No es denunciarà els estrangers que s'empadronin si només estan en situació irregular administrativa. Sí que se'ls portarà a la policia si falsifiquen un document o tenen causes pendents

Vic només denunciarà els sensepapers si els funcionaris municipals sospiten que els han presentat un document falsificat o saben que tenen alguna causa pendent, dada que podrien obtenir mitjançant la policia municipal. És la solució que ha trobat l'equip de govern de la capital d'Osona, format per CiU, el PSC i ERC, per sortir de la polèmica que amenaçava la continuïtat d'aquest tripartit.

Després de dies de silenci, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU) i el regidor d'Acció Social, Joan López (ERC), han explicat en el torn de precs i preguntes del ple d'aquest dimecres que només es delatarà aquells casos en què hi hagi indicis d'un il·lícit penal. Això significa que el simple fet que un immigrant s'inscrigui al padró sense permís de residència i treball no serà comunicat a la Policia Nacional espanyola, competent en matèria d'estrangeria, ja que només estaria cometent una falta administrativa. En canvi, si la sospita és que hi ha un delicte –fer-se passar per una altra persona amb documentació aliena o presentar documents falsos– sí que es produirà la denúncia.

"Estar en situació irregular en un país no és un delicte pròpiament dit" ha al·legat López al plenari. El regidor d'ERC ha explicat que l'acció d'empadronar-se és l'inici d'un procés "administratiu" que els diferents organismes públics poden allargar fins a tres mesos. Per això, si es detecten il·legalitats cal que es comuniquin a l'"autoritat competent" per "protegir" la societat d'acollida.

Tanmateix, quan les irregularitats es limitin a la simple falta d'un visat validat, no hi ha intenció de fer una comunicació "sistemàtica". Si actuen així, la mesura de l'Ajuntament serà "ajustada a llei", segons López. L'equip de govern entén que aquest procediment encaixa amb la nova llei d'acollida, aprovada la setmana passada al Parlament, i que ha estat validat en una conversa que va mantenir fa uns dies l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, amb el delegat del govern espanyol, Joan Rangel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.