Política

Montilla posa a ratlla els alcaldes i el PSC dóna per fet que s'aprovarà aviat la llei de vegueries

Iceta anuncia que el compromís és ferm i assumeix com a inevitable la polèmica al seu propi partit. Tanmateix, el conseller Saura alerta que veu difícil tirar endavant el projecte d'ERC en les pròximes setmanes

No hi fa res que molts alcaldes i càrrecs locals del PSC hi estiguin en contra per motius diversos. La llei de vegueries s'aprovarà al consell de govern en les pròximes setmanes tant sí com no. El primer secretari del partit i president de la Generalitat, José Montilla, ha posat a ratlla els rebels –entre els quals hi ha els alcaldes de Tarragona i Reus, que aquest matí s'han esbatussat en a través dels micròfons de Catalunya Ràdio– i aquest dilluns ha fet anunciar que es faran prevaldre els interessos del govern tripartit, que podria entrar en una crisi greu si no tira endavant un dels projectes clau dels socis republicans.

Després de l'executiva d'avui, el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha confirmat que la seva formació manté el compromís de modificar l'ordenació territorial de Catalunya en set vegueries, un objectiu "irrenunciable". Al PSC s'assumeix com a inevitable que el projecte comporti "debat i polèmica" entre els seus dirigents locals.

Segons Iceta, el govern decidirà quan s'ha d'aprovar el projecte, mentre ERC manifesta que ha de ser en el consell de govern del 12 de gener. Pel viceprimer secretari, Montilla no vol frenar el projecte perquè és un compromís forma part del pla del govern tripartit.

Seguint aquesta línia, Iceta ha apel·lat al "màxim consens" per tirar endavant una iniciativa que porta més de 30 anys pendent i que significa en la pràctica la substitució de les províncies per les vegueries en l'organització interna de Catalunya, tal com marca l'Estatut, per a la qual cosa hauran de reformar-se lleis orgàniques estatals.

Iceta ha recordat que ja el 1977, fa 33 anys, el llavors líder del PSC, Joan Reventós, "es va comprometre a acabar amb la divisió provincial" de Catalunya en un míting històric a la Monumental.

Un cop aprovat al govern, el projecte s'enviarà al Parlament. El PSC és conscient que el projecte territorial trepitjarà "ulls de poll" entre els seus dirigents territorials.

"Som molt conscients que tots els canvis generen debat i polèmica, que són lògiques, i que la nova ordenació territorial requerirà d'un esforç de consens", ha subratllat Iceta.

Després d'assumir com a inevitable la polèmica, ha justificat Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, i Lluís Miquel Pérez, de Reus, perquè treballen en la defensa dels interessos de les seves respectives ciutats.

Respecte a les aspiracions del Val d'Aran, on també governen els socialistes, Iceta ha admès que és un "tema específic" i que caldrà atendre la "singularitat" d'aquest territori "en funció del que digui la llei de l'Aran". Però ha recordat que la idea del PSC és "clara": "Volem una Catalunya en set vegueries". Queda descartada, per tant, la del Penedès, que ERC també defensa amb la boca petita, encara que no hi sigui en l'avantprojecte de llei presentat pel conseller de Governació, el republicà Jordi Ausàs, al govern.

Saura no ho veu clar
Però no està clar que hi hagi cohesió al govern respecte les vegueries. Tot i que ICV no n'ha fet un cavall de batalla –aquest estira-i-arronsa era entre ERC i el PSC–, el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Joan Saura, no ha tingut inconvenient aquest dilluns a dir que veu "molt difícil" que l'executiu aprovi en les pròximes setmanes el projecte.

Saura ((ICV)) ha admès que la "falta de consens" entre els socis del govern fa "molt difícil" la seva aprovació, fins i tot a la reunió prevista per al dia 12, que ja suposaria una setmana de retard sobre la previsió inicial.

Tanmateix, fonts de Governació citades per l'agència Europa Press han afirmat que les vegueries han d'estar aprovades al govern "aquest gener", i que ja estan preparades per ser ratificades després d'haver-se tractat a l'últim consell tècnic de l'any.

Després de la reunió de demà, la primera del 2010, es veurà si el govern aborda aquesta qüestió i si entra en l'agenda, tot i que fonts de presidència han afirmat que "no hi ha aquesta previsió" per a demà mateix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona