Política

Esquerra, d’entrada no

Els republicans continuen rebutjant la proposta, però la podrien acceptar si s’arriba als 3.800 tot i que sigui al quart any

Esquerra manté el pols i, abans que la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, comparegui per explicar el nou model de finançament, continua rebutjant la proposta que hi ha damunt la taula. Els republicans s’avindran a donar el sí si hi ha algun avenç d’última hora en l’ordinalitat i si s’arriba als 3.800 milions d’euros en el darrer any d’aplicació del model, que segons l’Estatut és el 2011. Són els mínims fixats pel president d’ERC, Joan Puigcercós, dilluns passat –arribar al 105 en el rànquing i la xifra–, encara que fonts del partit apunten que hi ha hagut alguna flexibilització i que ara també acceptarien si s’assolís la xifra en el quart any d’aplicació, és a dir, el 2012. És una de les qüestions que es van posar damunt la taula ahir durant la permanent extraordinària que el partit va convocar a la tarda i que va durar més de dues hores i mitja.

Els debats que atabalen Esquerra van contrastar durant tota la jornada amb l’ostentosa serenitat que exhibia el govern des de la plaça Sant Jaume i des de la seu d’Economia. “Sempre hem dit que aquesta decisió serà col·lectiva”, s’insistia des de Presidència recordant el compromís que el nou model ha de ser assumit pels tres socis del tripartit i exposant de manera implícita que no es preveu la possibilitat del trencament. El missatge constant que s’emetia des de l’executiu és que hi ha “calma, tranquil·litat i cohesió” dins del tripartit. El mateix president es va encarregar d’explicitar aquest estat ànim al migdia des de Talarn.

La segona preocupació des de les seus de Presidència i Economia era desmentir que l’acord amb Salgado estigués ja tancat. Cal deixar paper als socis i facilitar la digestió del nou model. A més, els recels dels republicans poden servir per a una darrera empenta de Castells a Madrid, ara que també la Moncloa té coll avall l’acord.

Comunicat de 4 punts
Segons les dades que es coneixen fins ara, per al 2012 la xifra està entre els 3.400 i els 3.500 milions, fet que fa pensar a alguns dirigents d’Esquerra que encara hi ha marge per a l’acord. Hi ha una diferència d’uns 400 milions d’euros, encara que segons l’Estatut la xifra és per al tercer any. Una altra de les dades que alguns dirigents interpreten com a positives és que, segons càlculs facilitats per la conselleria, el percentatge de recursos per a Catalunya seria del 27,7% del total. Tot plegat es va debatre ahir durant una reunió en què no es va acordar un posicionament final i es va optar per llançar la pilota a la teulada de Castells i Montilla. Els republicans esperen ara un últim esprint del conseller i han convocat una executiva per donar demà una resposta definitiva. Dilluns, en un consell nacional extraordinari, es ratificarà la decisió presa, sigui la que sigui.

El secretari general, Joan Ridao, va comparèixer després de la permanent per llegir una declaració de quatre punts i no va acceptar respondre a cap pregunta. En el comunicat, Esquerra constata que hi ha hagut avenços en la negociació, però sosté que no són suficients i es ratifica en els mínims fixats a principi de setmana. Això sí: no especifica que els 3.800 milions s’hagin d’aconseguir en el tercer any, sinó “en el darrer any”.

Després d’un matí de reunions amb economistes i tècnics, Puigcercós, Ridao i Carod van ser informats per Castells al Palau de la Generalitat. El conseller va demanar una resposta per ahir mateix, ja que des de Madrid pressionen per poder anunciar un acord. Els republicans van dir que d’entrada no, però deixant la porta oberta a l’acord. A la nit van continuar els contactes i la reunió va ser amb el president de la Generalitat. El no continuava, segons Esquerra, damunt la taula, falta veure si tan intens com el de l’OTAN.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.