Política

La Fiscalia abona que la Falange es manifesti el 13-S

L'alcalde d'Arenys de Munt demana que l'advocat de l'Estat exfalangista s'inhibeixi del cas en el recurs contra l’Ajuntament

La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) creu que no hi ha prou motius per impedir la manifestació que la Falange Española de las JONS vol fer diumenge a Arenys de Munt, coincidint amb la consulta d’autodeterminació. Així ho va exposar ahir a la sala de drets fonamentals del TSJC.

El tribunal estudiava el recurs de la Falange contra la resolució del departament d’Interior que els ordena ajornar la protesta una setmana. L’advocat de la Falange va argumentar que no se’ls pot limitar el dret a manifestació –han comunicat la concentració amb antelació– per raons idològiques. I la Fiscalia –organisme de l’Estat– va abonar la tesi que els arguments d’Interior són insuficients.

Un advocat dels serveis jurídics centrals de la Generalitat va defensar la decisió del departament de Joan Saura, bastida amb arguments de l’Ajuntament d’Arenys, que tem aldarulls. Tanmateix, fonts tècniques del departament consideraven ahir que la derrota està cantada, com ja va passar amb la protesta del col·lectiu V de Vivienda de l’any 2007. En aquella ocasió, el fiscal no va assistir a la vista, però es va posicionar per escrit contra Interior, que havia modificat el recorregut de la marxa. El tribunal va condemnar la conselleria a pagar les costes judicials.

El resultat de la posició de la Fiscalia es coneixerà probablement avui, quan el tribunal es pronunciï. Mentrestant, l’alcalde d’Arenys, Carles Móra, es va queixar ahir del paper d’un altre organisme estatal en l’altre procés judicial sobre el referèndum. Móra va reclamar que l’advocat de l’Estat que va presentar el recurs contra la consulta, Jorge Buxadé, s’inhibeixi, ja que va ser candidat de la Falange Española el 1995 i el 1996. L’alcalde està decebut per l’“Estat de dret, que a vegades sembla que no ho sigui”.

Móra també va lamentar que s’han escampat per Arenys pamflets d’apologia espanyolista i que dos bars de la plaça de l’Església han rebut amenaces telefòniques perquè no obrin el dia de la consulta, segons han comunicat a la Policia Local.

Des del govern català, davant l’evidència que al tripartit hi ha dues posicions sobre la consulta, el conseller Joaquim Nadal va evitar ahir pronunciar-s’hi argumentant que “el govern no hi té res a dir perquè la consulta no té valor legal”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.