Política

"A les empreses catalanes els interessa que l'economia espanyola vagi bé"

El president del govern considera que Catalunya ha de contribuir a la millora estatal amb "propostes positives i agosarades"

El president de la Generalitat, José Montilla, està convençut: "A les empreses catalanes els interessa que l'economia espanyola vagi bé". I per això considera que des de Catalunya "hem de fer propostes positives i agosarades" per contribuir a la millora dels recursos de l'Estat.

En aquesta línia, Montilla ha explicat que, com José Luis Rodríguez Zapatero, creu que el pitjor de la crisi "ja ha passat, tot i que això no vol dir que aquest any encara perdem llocs de treball". Dit això, ha mostrat la seva desconfiança que a finals d'any es comenci  a crear ocupació.

"Hi ha símptomes, variables, dades que ens han d'induir a l'optimisme, però això no vol dir que ja estigui tot superat", ha afirmat el president del govern.

Respecte a l'ocupació ha detallat que Catalunya és el territori de l'Estat on més llocs de treball es destrueixen perquè, en el seu moment, "també va liderar el rànquing de creació d'ocupació i, malgrat tot, la població activa ocupada a Catalunya és molt superior a la de la resta de l'Estat".

"La situació de l'atur –ha afegit– no se solucionarà en tres dies, però el govern treballa en la bona direcció".

Amb tot, Montilla ha recalcat que el problema de les reformes per solucionar la crisi és que en l'àmbit privat "tothom està d'acord a fer-les, però públicament suposen uns costos que ningú vol assumir".

En aquest sentit, ha dit que creu que apujar l'IVA no és cap error. "Els alemanys fa temps que van dir que abaixarien els impostos i encara no ho han fet, i tenen un dèficit públic molt inferior al de l'Estat. És molt popular dir que baixaràs els impostos, però s'ha de tenir valentia per augmentar-los si cal fer-ho", ha argumentat.

I per Montilla, la solució per a l'ocupació i la crisi econòmica tampoc passa per reduir els sous dels treballadors: "No és una proposta viable. Una altra cosa és congelar els salaris".

Per altra banda, el president del govern ha admès que el tripartit està erosionat. I ho està, segons ha dit, perquè "hi ha una sentència que no sabem quan arribarà ni què dirà, hi ha hagut una negociació del finançament llarga i feixuga i, sobretot, hi ha una crisi econòmica mundial important".

"Això passa factura a tots els governs –ha matisat Montilla– perquè la gent pensa que la política té més eines per solucionar aquestes coses de les que realment té".

Finalment, ha assegurat que encara no ha decidit "ni el dia ni el mes" de les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, i que, contra el que s'ha dit, no li consta "que la ministra de Defensa tingui cap interès a deixar el seu actual càrrec i venir a participar a les eleccions catalanes".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.